Nemzetközi világnapja lesz a furmintnak

2017-01-11 11:50:06
Az argentin World Malbec Day mintájára International Furmint Day néven mostantól minden év február 1-jét a furmintnak szentelheti a borvilág. A Furmint Februárt is szervező Kézdy Dániel a Borsmentának mesélt a részletekről.

A Borsmenta robbantotta a hírt, hogy február 1-jén debütál az International Furmint Day, vagyis a Nemzetközi Furmint Nap, amely ennek a számunkra jól ismert, ám a világ borporondján éppen csak feltűnőben lévő szőlőfajtának teremt ünnepet.

A gasztronómiai és boros lapnak Kézdy Dániel, a Furmint Február ötletgazdája mesélt a kezdeményezésről: „A cél egyértelműen megfogalmazható: szeretnénk felhívni a világ minden borszerető emberének a figyelmét erre a különleges, nagyon izgalmas és nagyon szerethető borra. Ezt most leginkább a közösségi média lehetőségeinek felhasználásával kívánjuk elérni. Szeretnénk felkelteni minél több kíváncsi ember érdeklődését a fajta iránt, és elérni azt, hogy kóstolják meg a bort, és számoljanak be az élményeikről. Képzeld el, hogy 2017. február 1-jén mindenki, aki csak teheti, kinyit egy palack furmintot, és a világháló segítségével másoknak is megmutatja, mi az, amit ivott.”

Kézdy elmondta, a Furmint Februárok befutását követően rendszeresen keresik meg furminttal kapcsolatos projektekkel, és bár ez az ötlet nem tőle jött, vállalta, hogy az International Furmint Day kampányának motorja lesz: „Részemről ez egy szerelemprojekt, az anyagi megtérülése erősen kérdéses, de ennek a biztos tudatában vágtam bele. Az ember nem nézi mindig a saját zsebét, ha tudja, hogy az ügy, amin dolgozik, fontos.”

A Furmint Február nagykóstolóját február 2-án tartják, nemsokára indul a jegyvásárlás.