A Csíki Sör mizériája mutatja meg, hogy mennyire szomjazzuk a nacionalizmust

2017-02-15 13:12:10
Farkas Balázs
Nyugat.hu
A magyar nép frusztráltsága – ami saját sikertelenségünk kivetítése másokra, a folyamatos bűnbakkeresés a zsidókban, melegekben, menekültekben és most a Heinekenben – komoly gyökeret vert.

„Csak röviden, ha valaki esetleg lemaradt volna a sztoriról: a Heineken már évtizedek óta gyárt Csíkszeredán sört, Ciuc névvel, amit az ottani köznyelv csak csíkinek hív. 2014-ben Lénárd András magánvállalkozó Igazi Csíki sör névvel kezdett sört gyártani, 18 kilométerrel odébb, Csíkszentsimonyiban. A Heineken erre pöccent be, és perelte be a vállalkozót, ugyanis a névhasználat könnyen megtévesztheti a vásárlókat. Tehát olyan ez, mintha Igazi Savaria Történelmi Karnevál néven több napos dzsemborit szerveznénk Szombathelyre, majd felháborodva adnánk ország-világ tudtára, hogy a már évek óta létező Karnevál irodája beperelt minket a névhasonlóság miatt. Sőt, a perben még veszítettünk is. Mert bizony az Igazi Csíki is veszített. Az ügy már most ott tart, hogy csoporttömörülések, politikus demonstrációk, sőt a Heineken bojkottjára felszólító tüntetések szerveződnek. Magyarországon.

Azt pedig egyelőre igen csak nehéz eldönteni, hogy akkor most ki ellen, vagy ki mellett. Leginkább úgy tűnik, a magyar nép frusztráltsága - ami saját sikertelenségünk kivetítése másokra, a folyamatos bűnbakkeresés a zsidókban, melegekben, menekültekben és most a Heinekenben - komoly gyökeret vert.

Olyan megkérdőjelezhető ötleteket generálva, hogy vegyünk fel a hungarikumok listájára egy terméket, amit Budapesttől jó 800 kilométerre, egy másik ország területén, egy másik országban bejegyzett cég állít elő, és alig három éves.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.