Queen, Sting és U2

2019. november 23. 10:20

Freddie Mercury pálinkázik, Bono magyar politikusnak vall szerelmet – kultúra és szórakozás, énekes és űrhajós világsztárok a Népstadionban.

2019. november 23. 10:20
null
Pálfy Dániel

A Népstadion egyszerű sportlétesítménynél jóval több volt, szórakoztató-központtá vált. Bár mindig a sport maradt a meghatározó profil, a komplexum a hatvanas évektől kezdve kulturális programoknak, koncerteknek, előadásoknak is otthont adott.

GAGARIN ÉS ARMSTRONG

Érdekesség, hogy a stadionba látogató első „világsztár” Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa volt. A szovjet asztronauta sikeres űrrepülését követően a szocialista rendszer propagandájának központi szereplője lett, bizonyítandó a Szovjetunió technikai fölényét a Nyugattal szemben. Népszerűségét a Kádár-rendszer is igyekezett kihasználni, az MSZMP 1961-ben meghívta Magyarországra. Gagarin a háromnapos látogatás végén a Népstadion díszpáholyából nézte meg a Vasas–Partizan és az MTK–Juventus mérkőzést. Egy másik közismert űrhajós névrokona, Louis Armstrong volt az első világhírű zenész, aki fellépett az arénában. A dzsessztrombitás-énekes 1965-ben nyolcvanezer néző előtt adott koncertet, amelyről utólag úgy emlékezett meg: „Ez volt a legnagyobb közönség, amely előtt valaha játszottam.”

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!