A föld a jövő aranya

2021. június 02. 13:30

A világsajtó csak a hi-tech-milliárdosokról cikkezik, ám a földbe fektető üzletemberek aktívabbak, mint valaha. Sőt, már az IT-guruk is földet vásárolnak. Az emelkedő tengerszint évezredek óta élelmiszer-termelésre használt területeket tüntet el a színről, ami jelentősen növeli a megmaradt szárazföld értékét.

2021. június 02. 13:30
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

A land (föld) egyike a legősibb angol szavaknak, a 10. század óta változatlan formában használatos, a sea (tenger) jóval később keletkezett. Bolygónk kétharmadát víz borítja, s ebből a szempontból logikusabb lenne Föld helyett Óceánnak nevezni. A föld minden időben a legpolitikusabb témák egyike. E heti szerzőnk meggyőződése szerint a modern világ alapjai a földhöz kapcsolódó szabályok – azok a jogi és filozófiai definíciók, amelyek eldöntik, hogy kinek és hogyan kell a földet birtokolnia. A magántulajdonra épülő nyugati megközelítés Hugo Grotius és John Locke tételein, de mindenekelőtt azon a keresztényi kötelességen nyugszik, hogy a szabadon elérhető földet birtokba kell venni és meg kell művelni. De mi lesz a földtulajdon szerepe a 21. században?

A föld minden időben a legpolitikusabb témák egyike”

Simon Winchester az utóbbi évtizedek egyik legnépszerűbb angolszász ismeretterjesztője. Munkái az oxfordi enciklopédia keletkezéséről vagy éppen a csendes-óceáni térség politika- és gazdaságtörténetéről olvasmányos stílusuk, emlékezetes anekdotáik okán régi kedvenceim. A szerzőt II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte értük.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!