A Balaton értéke – Jásdi István borász írása a tó védelmében

2023. június 23. 17:31

Nyújtani kell valamit: helyi értékeket, lokális alapanyagokat és italokat felmutató gasztronómiát, kulturális programokat, emberi kapcsolatokat.

2023. június 23. 17:31
null
Jásdi István
Jásdi István

 

Írta: Jásdi István borász, üzletember (Csopak)

A világban talán kéttucatnyi ötcsillagos látnivaló van, olyan, amit az életben egyszer mindenkinek látnia kellene, de nyolcmilliárdnyian biztosan nem juthatunk el oda: Velence, Róma, Párizs, London, New York, a kínai nagy fal, Bali, Machu Picchu… Ezeken a helyeken nem kell küzdeni a vendégekért.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SigSauer
2023. június 24. 08:38
Tökéletesen igaza van. Amikor a Balaton Sound miatt rezegnek a falak Balatonfüreden és nem lehet megmaradni a parton, pedig a BS a déli parton van. Még ha középszerű lenne, de az sem. Siófok tele van nyáron kokerókkal, bedrogozozz, energiaitallal rohangáló, tokától-bokáig tetovált, ostobaképű, tahón viselkedő proligyerekekkel. Van az a réteg, aki ilyen kölyköket nevelt fel. És ez árad, folyik szét és körben a parton jellemzően. ...és már sz északit is fenyegeti. Az északi part még működik szerencsére. Csopak, Balatonfüred, Tihany még áll és szerethető, a Balaton felvidék maga a csoda. Értem Jásdit, hogy miért aggódik. Ezért. Mert vannak jelek sajnos már itt is...
Vakfolt
2023. június 24. 07:04
Ne csodálkozzunk, hogy a Balaton szezonális, a Tüskevárat mindenki ismeri, de csak kevesen a Téli bereket. Ez a nagy Balatonvédelem csak ilyen jóemberkedés konkrétum nélkül, persze mindenki sok zöldet szeretne és kevesebb betont, várjál, honnan ismerős ez a nyöget? ja, a Liget kapcsán tolják, ez ilyen bármikor elpattintható patron, ne szaladj, mert elesel, öltözz fel melegen, nehogy megfázz, de ez csak a nagymamámtól hangzik őszintén, mástól felesleges fontoskodás.
szandi-mandi
2023. június 24. 00:51
Jásdinak igaza is van, meg nem is. A beton(apartman) a hazai gazdaság, a hazai turizmus éltetője. Ami lehet tájidegen, de nélküle Ő is csődbe menne. A külföldiek nem fognak tódulni a nádfedeles romantika kedvéért se, meg persze a beton fejlesztések eredményeként sem. A népet lecserélni nem lehet. A magyarok vendégszeretők a maguk módján, de a több nyelvet beszélő profi pincérek (borászok, sommerielek) nem Jásdinál fognak állást keresni. Több évtizedes "építkezés" eredménye lehet csak a turizmus fejlődése. Csodavárás nélkül. Én a belföldi turizmus lehetőségeiben látok csak potenciált.
csak szólok
2023. június 23. 23:36
A falusi turizmushoz kulturált falusiak is szükségeltetnek. Nem akarom bántani a falusiakat, de tapasztalatlanok és sokszor valóban tanulatlanul viselkednek. Talán a következő nemzedék már alkalmas lesz minőségi falusi turizmust művelni. Az erdélyi magyarok például nagyon hamar megtanulták a minőségi kiszolgálást, a jó minőségű kultúrát és gasztronómiát. Talán a Balaton mellett is meg tudják tanulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!