Első karakter
Közélet
Élénk vitát váltott ki a kormány bejelentése, miszerint a jövőben nem kell nyelvtudást igazoló papír a diplomához. Kinek lehet előnyös az intézkedés? Mennyit ér manapság a nyelvvizsga egy fiatal számára? Hol kellene érdemben elvégezni az idegennyelv-oktatást? Körbejártuk a kérdéseket.
Az Európai Unió átlépett egy határt, amikor kiterjesztette az Oroszország elleni szankciókat egyes energiahordozókra. Kinek fájnak jobban az intézkedések? Milyen következményei lehetnek az európai gazdaságra és azon belül Magyarországra? Elemzésünk.
A múltban Lengyelország és Magyarország, most Ukrajna a nyugati civilizáció elővédje – mondja Radosław Sikorski korábbi lengyel külügyminiszter. A jelenlegi néppárti európai parlamenti képviselővel, aki az MCC Feszt vendége volt, a szankciókról, a háború kimeneteléről és Orbán Viktorról beszélgettünk.
Munkás lesz Európában ismét tartós békét teremteni – véli Klaus von Dohnanyi. A hazánk iránt nagy szimpátiát tanúsító egykori német szociáldemokrata minisztert az MCC Feszten tartott előadása után kérdeztük a háborúról, Európa jövőjéről és Orbán Viktor politikájáról.
Külhon
Több mint egy évtizednyi aktatologatás és előkészület után végre tényleg felújítják Krasznahorka büszke várát. Nem is akárhogyan: a történelmi hitelesség megőrzése, sőt visszaállítása mellett 21. századi múzeumként funkcionál majd az ősi erősség.
Külföld
Biden aggódhat, Trumpék egyre bizakodóbbak: november 8-án félidős kongresszusi választást tartanak az Egyesült Államokban. A Képviselőház mind a 435 helyéről, a Szenátus bő egyharmadát jelentő 35 székről, valamint az államok többségében a kormányzói mandátum sorsáról döntenek majd a választók.
Észtország, Lettország és Litvánia az orosz birodalom árnyékában, kitettségük teljes tudatában készül minden eshetőségre, héjaként fellépve az ukrajnai konfliktus kapcsán is.
A technológia egykori országában alig működik már valami. Cserébe „haladás” van – az ideológiai konformitás felé. Ennek következményei lesznek Németország jövőjére nézve. Boris Kálnoky írása a Mandiner hetilapban.
Meta
A legnépszerűbb videójátékok eddig a régmúltban vagy a távoli jövőben játszódtak. A fizikai világ válsága azonban a virtualitást is elérte, már a fejlesztők fantáziáját is a közeljövő izgatja. A játékosoknak a klímaváltozás, az élelmiszerhiány és a tömeges migráció kihívásai között kell navigálnia.
A katolikus és protestáns felekezetek a korai húszas években élesen vitatkoztak bizonyos állami gesztusok és támogatások mértéke és összege felett – a tábori lelkészet ügyében pedig igen keményen összeszólalkoztak.
Jegyzet
Furcsa feszültségek között élünk. Egyrészt világvége-hangulat, másrészt tobzódás, élvezzük az életet, amíg lehet. Hogy lesz-e jövő, ki tudja. Korzenszky Richárd atya írása a Mandiner hetilapban.
Sport
A kanadai Halifaxben rendezett kajak-kenu világbajnokságon az érmek és helyezések versenyében első helyen zárt a magyar válogatott. Úgy is, hogy a tokiói hat olimpiai bajnokból öt kihagyta ezt a szezont. Egyedül Kopasz Bálint, a királyszám, a férfikajakegyes ötkarikás bajnoka indult a vébén – és tarolt.
Élet
Ma ő az egyik legismertebb magyar világszerte: a Hide the Pain Haroldként elhíresült Arató András nyugdíjas villamosmérnök több mint egy évtizede néz ránk a közösségi médiában és az internet egyéb bugyraiban – mémekről. Sikerét elsősorban a sajátos arckifejezésének köszönheti, no meg annak, hogy befogta a szelet: nemcsak elfogadta, de él is a lehetőséggel, hogy globális mém lett belőle. Portréinterjúnk!
Utolsó Figyelmeztetés
Minél több vizet a tájban kell tárolni, ez lenne a legfontosabb. Czotter András írása.