Első karakter
Közélet
„Nem örülök, hogy a mozifilm eltűnik, de elkerülhetetlen, a streaming elterjedése viszont pozitív dolog” – mondja Hollywood legkeresettebb forgatókönyvíró-oktatója. Interjúnk!
A betegség elsősorban nem probléma, hanem feladat, kihívás, amire megoldást kell találni – vallja Gellér László, akit egy műtétre is elkísértünk. Portrénk.
A kormánynak minden évben egy újabb pozsonyi csatát kell megvívnia – véli Szörényi Levente. Interjú a hazánk iránti gyűlöletről, idegenszívű magyarokról és Orbán Viktor sáljáról.
Külhon
Átveréssel szerezte meg egykor a Békás-szorost a Neamț megyei román falu Gyergyószentmiklóstól, de a székelyek nem hagyták annyiban, s most újra perre mennek érte. Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök szerint jogi nonszensz, hogy tizenöt éve nem sikerül rendezni az ügyet.
Külföld
Tokajev elnök egyfajta palotaforradalom során megerősítette hatalmát: kérdés, hogyan fogja megvalósítani nagy ívű reformterveit.
Lendületét vesztette Emmanuel Macron kormányzása, miközben új elnököt kapott az ötven éve alapított Le Pen-párt. Európa hűvös őszén is forrong a francia közélet.
Áram és víz nélkül maradt nagyvárosok, leálló tömegközlekedés, egyre nagyobb áruhiány: így él túl az ukrán élet alapjainak pusztítására áttérő orosz támadások alatt Ukrajna.
Meta
Augusztusban besétált a Magyar Nemzeti Múzeumba egy úr, és hozott magával egy órát. Egy nem akármilyen darabot, amelynek kalandos története van.
Könyvek a jövőről
A nyugati könyvesboltokból szinte teljesen hiányoznak a kortárs orosz nacionalisták művei. Ennek is betudható, hogy a Nyugat még saját történészei szerint sem érti Oroszországot. Hogyan gondolkodik a jövőről Alekszandr Dugin, az Eurázsia-gondolat legismertebb orosz teoretikusa?
Tudomány
Egyre több és egyre átfogóbb kutatás mutatja ki, hogy szerte a világon fokozódó mértékben csökken a spermiumok koncentrációja és mennyisége a férfiakban.
Jegyzet
Magyarország nagyságának véget vetettek a törökök, Velence államiságát 225 éve megszüntette Napóleon.
Sport
Minden idők legjobb vizes világbajnoksága, világcsúcs, vb- és Eb-aranyak, az utánpótlás-korosztályokban szakajtónyi érem – csak néhány a magyar úszósport idei eredményeiből. Sikertény emellett, hogy a Wladár Sándor vezette Magyar Úszó Szövetség hetvenhét uszodát mentett meg az energiaválság miatti bezárástól.
Élet
Budapesten lesz a világ biotechnológiai iparának motorja? A végső cél olyan agy-számítógép interfészek megalkotása, amelyek közvetlenül az agyba tudják közvetíteni az információt – Rózsa Balázs és Roska Botond budapesti BrainVisionCenter kutatóintézete a látás helyreállítása érdekében folytatnak rendkívül izgalmas, jövőbe mutató kutatásokat!
A film működik, életre kel ez az egész, elsősorban a nem mesterkélt, működő dialógusoknak és a színészi játéknak köszönhetően.
Gyabronka Szép Ernőjében még a jogos felcsattanásokban is ott a szelíd önirónia, sőt megbocsátó elnézés, hogy mégiscsak a legjobb dolog a világon: lenni.
Utolsó Figyelmeztetés
India és Japán után végül az utolsó operás kultúrdeszantos is épségben hazatért.