Új korszak születhet a földtörténetben

2011. július 01. 11:37

Egy Nobel-díjas holland vegyész új geológiai korszakolással jelölné bolygónk történetében azt az időszakot, amikor a Föld életébe beavatkozott az ember. A professzor szerint az emberi beavatkozás a Föld légkörébe az elmúlt évszázadokban olyan jelentős mértéket öltött, hogy azt a földtörténetben jelölni kell.

2011. július 01. 11:37

Tudósok új geológiai korszakolással jelölnék bolygónk történetében azt az időszakot, amikor a Föld életébe beavatkozott az ember. Az anthropocénnak elnevezett korszakot a jelenkorba, a holocénba illesztenék bele, vagy azt követné.

Az új korszakolás hivatalos elfogadtatására 2008-ban nyújtott be javaslatot a Londoni Földtani Társulathoz Paul Crutzen Nobel-díjas holland vegyész, mivel szerinte az emberi beavatkozás a Föld légkörébe az elmúlt évszázadokban olyan jelentős mértéket öltött, hogy azt a földtörténetben jelölni kellene. Crutzen javaslata szerint az új időszak kezdetét az ipari forradalom, James Watt gőzgépének feltalálásának dátuma - 1784 - adná. Más tudósok azzal érvelnek az modern ember korábbi történetét és a mezőgazdasági termelés beindulását is bele kellene vonni a korszakolásba, ők az anthropocén kezdetét így 14 ezer - 15 ezer évvel ezelőtti időpontra tennék.

Az anthropocén még ugyan nem hivatalos fogalom, de az Amerikai Földtani Társulat 2011 ülésén már számos kutató használta a kifejezést. 2012-ben dőlhet el végleg, hogy valóban átírják-e a földtörténetet és a tankönyveket.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!