Az ellenállók emlékére

2014. december 26. 10:30

Bajcsy-Zsilinszky Endrét Sopronkőhidára szállították és ott akasztották fel december 24-én, szentestén.

2014. december 26. 10:30
Stirling György

Mélyponton volt az ország, de ezekben a sötét napokban mégis akadt néhány bátor férfi , aki nem adta fel, és vállalkozott arra, hogy megpróbálja menteni a menthetőt. A náciellenes frontba tömörült erők együttműködéséből megteremtődött egy olyan ellenállási mozgalom, melynek célja a politikai kibontakozás elősegítése mellett az volt, hogy az országot megkímélje a háború pusztításaitól. Ennek megfelelően a katonai vonal kapcsolatot próbált teremteni a szövetséges haderőkkel, a polgári vonal pedig röpcédulákkal, illegális újsággal és rádióadásokkal igyekezett ébren tartani az ellenállás szellemét.

Lehetőségeik korlátozottak voltak, de Bajcsy-Zsilinszky Endre és Kiss János altábornagy vezetésével jó úton haladt a szervezkedés. November végén azonban árulás folytán a mozgalom egész vezérkara lebukott, és rögtönítélő bíróság elé került. Kiss János, Nagy Jenő és Tartsay Vilmos bitófán végezte a Margit körúti katonai fogházban, Bajcsy-Zsilinszky Endrét Sopronkőhidára szállították és ott akasztották fel december 24-én, szentestén.

Az 1944-es nemzeti ellenállás mártírjai ők, emléküket híven őrizzük és tiszteljük.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2014. december 27. 23:37
Kedves Történészek!Egy szép feladat ki volt a besúgó Bajcsy-Zsilinszkyt és társait?Lehet,hogy az illető a mai napig nem publikus?A komcsi időkben sem derült ez sosem ki.Lehet,hogy őket ez nem is érdekelte?
duzur
2014. december 26. 15:48
Ma délelött egy remek müsor volt a Kossuth rádión, Sztehlo Gáborról. Lenyügözve hallgattam végig e csodálatos ember önfeláldozó, innovatív kezdeményezései történetét. Hála neki mindörökké!
OberEnnsinnen
2014. december 26. 15:31
"A nyugati szövetségesek légitámadásaitól addig jobbára megkímélt ország a német megszállók jelenléte miatt teljes egészében hadicélponttá vált, " "a német megszállók jelenléte miatt" írja Stirling, az Amerikai Népszava publicistája. Most már tényleg nem értem, mi ellen tiltakozik a Mécs Imre-féle elb...szott brigád a Megszállási Emlékmű körül.
Waffen-SS Hunyadi Division
2014. december 26. 15:28
Az ellenállók természetesen hazaárulók, a törvényes államrendet akarták megdönteni, és egy kommunista rendszert akartak, ami be is következett. Köztörvényes bűnözők voltak. Ez a bajcsiszilinszki (kis betűvel) egy vicc. Ez azelőtt még fajvédő volt, aztán jött a politikai dementia nála. A hazaárulókat háborúban kivégzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!