Nem telt kétnyelvű helységnévtáblákra a Hargita megyei tanácsnak

2015. december 06. 16:33

A Hargita megyei tanács megbízásából készült helységnévtáblák egynyelvűre sikerültek a felújított 132-es megyei úton – írja a Főtér.ro. Több polgármester az önkormányzati pénzből való beavatkozást fontolgatja.

2015. december 06. 16:33

Nagy felháborodást keltett a 132-es megyei út mentén fekvő települések lakóinak körében, hogy az eddigi kétnyelvű táblák helyére csak román nyelvű helységnévtáblák kerültek – írja a Főtér.ro.

A települések többségén 95 százalék felett van a magyarság aránya, így a törvény is biztosítja a magyar feliratozást. Az útszakasz felújítását egy bukaresti cég végezte el a Hargita megye tanács megbízásából.

A Székelyhon által megkérdezett polgármesterek többsége felháborodásának adott hangot a mulasztás miatt. Rigó Mihály, Homoródalmás polgármestere pedig kilátásba helyezte, hogy helyi költségvetésből hozzák helyre a megrendelő által elkövetett hibát. Szentegyháza alpolgármestere, Molnár Tibor ősz elején rendelt kétnyelvű táblákat, így hamarosan eltávolíttatja az egynyelvűeket. Több településnél az új, egynyelvű tábla a régi, kétnyelvű felirat elé került.

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2015. december 07. 12:21
Nem most kellen "segíteni" a szegény Román államnak? 1 db táblacsere árát én is vállalom.
Ellensúly
2015. december 06. 23:54
Mégis mit várunk egy olyan nemzettől, amelynek kisebb vagy nagyobb mértékben, de 99 százaléka nemzetiszocialista szellemiségű? Elég hülyék azok a magyar önkormányzatok, ha saját költségükből akarják kétnyelvűsíteni a táblákat. Arra aztán várhatnának, hogy az oláhok utólag megtérítsék nekik a törvénysértő helyzet megszüntetésére fordított összeget. A megoldás egyszerű: oláh táblát mindenhol leszerelni (ha tökösebbek, nyíltan, demonstratíve, ha kevésbé tökösek, akkor „elvitték a fémtolvajok”), és csináltassák meg központi költségvetésből, ezúttal a törvényeknek megfelelően.
Energetikus
2015. december 06. 20:46
hát, én is csak oda megyek sörre, ahol telik rá ..
kispufi
2015. december 06. 20:45
olyan, mintha piszlicsáré zsebtolvajok intézkedtek volna. ja, bocs. hasonlat és feltételes mód nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!