Nyárias búzasör, sörténelem – a Carlsberg bemutatóján jártunk

2019. május 16. 13:00

Tényleg sörös nemzet a német? És a magyar? Erről és a bajor sörtisztasági törvényről is eloszlatta a mítoszt a Carlsberg rendhagyó sörkóstolója.

2019. május 16. 13:00
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Egy új sör bevezetésének legjobb módja, ha az ismeretek az élvezetekkel társulnak. A Carlsberg Hungary is erre törekedett a Veranda vendéglőben tartott sörkóstolóján, amelynek nem titkolt célja volt, hogy az 1664 Blanc fantázianevű sörét szélesebb körben is megismertesse.

Az elsősorban marketingesek és sörszakírók alkotta közönség Katona Csaba sörtörténész (lapunk interjúja vele itt olvasható) előadását hallgathatta meg. Katona több, a sörisszák körében magát makacsul tartó tévhitet is eloszlatott. Először is a híres 1516-os bajor sörtisztasági törvényt övezőt, amely

a komló, árpamaláta, víz szentháromságot rögzíti söralapanyagként.

A történész elmondta, minden sörben ennél több összetevő is rejlik. A negyedik, a törvényben nem szereplő, de tévesen olykor mégis odasorolt komponens, az élesztő például hiányzott a jogszabályból.

A rendelkezés célja a közhiedelemmel ellentétben különben sem a sör minőségének javítása volt, hanem, ahogy Katona Csaba elmondta, a búzából készült sörök visszaszorítása, a gabona árának lenyomása.

További érdekességeket is megtudhattunk a sör kultúrtörténetéből, például azt, hogy a búzasörök szabályozása országonként eltérő, és hogy

a német nemzet eredetileg kifejezetten borkedvelő volt,

a sör csak a 16. században vált egyeduralkodóvá. A magyarok megoszlanak e kérdésben, bár hozzánk tradicionálisan a bort társítják, egyre több a tudatos és igényes sörfogyasztó.

A sörtörténeti tudattágítást a gyakorlati követte, a Carlsberg munkatársai bemutatták a népszerűsíteni kívánt Kronenbourg 1664 Blancot, ami prémium minőségű, de megfizethető árú búzasörként kíván pozíciókat foglalni a piacon. Az évszám az első, frankföldi Kronenbourg-sörfőzde elindítására utal, a sör ízét pedig a hozzáadott citrus és koriander teszi egyedivé. A könnyed hatású, könnyen megszerethetőnek tűnő Blanc mellett megkóstolhatta a nagyérdemű a Grimbergen Blanche sörüket is. Ez a belga apátsági búzasör sokkal testesebb, kevésbé nyárias, hat alkoholszázalékos nedű, és szintén zászlóshajója a Carlsbergnek.

Mindkét sör az ipari sörgyártás termékeként kíván árban és minőségben versenyezni a hazai sörpiac más szegmenseivel, és az eddig látottak (kóstoltak) alapján ezt jó eséllyel is teszi.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. május 16. 21:02
"Először is a híres 1516-os bajor sörtisztasági törvényt övezőt, amely a komló, árpamaláta, víz szentháromságot rögzíti söralapanyagként." Ez már csak azért is nagy baromság, mert sört mézből is lehet készíteni. Mézsörnek hívják. 1 liter méz + 10 liter víz. Lehet több méz is, akkor erősebb, ütősebb lesz a sör több alkohollal. Aztán főzni pár órát, beletenni a komlót majd utána várni hétig és kész van. Jó nagy kamu a bajorokat eladni sörfeltalálóként, mivel sört már sok sok ezer éve az ókorban is készített csaknem minden nép Európában és még bőven azon kívül is, észak-Afrikában, a közel-keleten is.
Akitlosz
2019. május 16. 20:56
"Sörös vagy boros nemzet vagyunk?" Eredetileg kumiszos. Hanem aztán jöttek a keresztények és alkoholista nemzetté térítették a magyarokat. A kumisztól senki nem lesz alkoholista. A bor 80%-a a piásoknak kell.
szerafim
2019. május 16. 17:18
sörös? boros? "az sem baj, ha mosogatólé csak butítson!" (egy egykori szakétő) félek, hogy piás nemzet vagyunk... bármi jöhet! minden A betűs! a bebaszcsi a lényeg. szóval nem könnyű...
Konrád
2019. május 16. 13:10
Boros , mert harcolunk a Sörös-terv ellen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!