„Magyarország is tud ötleteket adni a Nyugatnak” – a Hungarian Conservative egy évéről

2022. július 06. 15:01

„Az elmúlt 12 év konzervatív kormányzása, az ezen évek alatt felgyülemlett know-how, a gyakorlatban alkalmazott szakpolitikák lehetőséget adnak arra, hogy Magyarország ezt a szellemi tőkét külföldre exportálja” – mondta lapunknak az angol nyelvű magyar folyóirat főszerkesztő-helyettese.

2022. július 06. 15:01
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Kárpát-medencei panorámák címmel nyílt kiállítás a Batthyány Lajos Alapítványnak is otthont adó budai Lónyay-Hatvany villában. A rendezvény házigazdája a Hungarian Conservative magazin volt, ugyanis a kiállított festmények alkotójának egyik képét, a Budapest esti fényben című alkotást használták fel anno a folyóirat harmadik lapszámának borítóképeként.

A megnyitón Soós Tibor író, a Galaktika Magazin állandó szerzője méltatta Partos Nagy Eszter művészetét. Mint mondta,

a festőnő Melocco Miklós tanítványaként kezdte,

és szobrászból lett festő, mint megannyi híres előd, vászonra festett fotorealisztikus olajfestményeit pedig az általa bebarangolt Kárpát-medence varázslatos tájai ihlették.

Partos Nagy Eszter képzőművész

 

Partos Nagy Eszter rövid köszönő beszédében felhívta a figyelmet, hogy a kiállítás helyszíne, a budai vár keleti lejtőjén az Ybl Miklós által Lónyay Menyhértnek, az Andrássy-kormány pénzügyminiszterének tervezett és 1870-1872-ben felhúzott

épület művészettörténeti vonatkozásával és lélegzetelállító panorámájával a „Kárpát-medence szíve”.

A festőművész képeiből rendezett kiállítás egy hónapig lesz megtekinthető a villában.

 

A megnyitó után lapunk beszélt a házigazda folyóirat főszerkesztő-helyettesével is. A Hungarian Conservative első száma 2021 márciusában jelent meg, Dezső Tamás, a Batthyány Alapítvány elnöke és Kiss István ötlete volt a lapalapítás; úgy érezték, hogy az immár tíz éve megjelenő kulturális-történelmi folyóirat, a Hungarian Review mellett szükség lenne egy aktuálisabb, politikusabb újságot is megjelentetni.

Kiss István

 

A lapra azért volt szükség, mert az elmúlt 12 év konzervatív kormányzása, az ezen évek alatt felgyülemlett know-how, a gyakorlatban alkalmazott szakpolitikák

Az újság célja az, hogy ezt a felhalmozott szellemi tőkét exportálja külföldre” – fogalmazott Kiss István, aki szerint a magyar politikák közül a családpolitika, az adópolitika és a közmunka-program váltja ki a legnagyobb érdeklődést a nyugati politikusok körében.

Az angol nyelvű folyóirat célcsoportja az amerikai és a nyugat-európai értelmiség, és nem csak a konzervatív, hanem akár a liberális olvasók is. „Ezen utóbbi olvasótáborból is relatíve jó visszajelzéseket kaptunk, főleg a formai megjelenésére vonatkozólag, de tartalmilag sem tudnak belekötni” – tette hozzá a főszerkesztő-helyettes.

Mint mondta, pozitív visszajelzések érkeznek a szerkesztőségbe, például köszönő levelek amerikai szenátoroktól vagy más nemzetbeli parlamenti képviselőktől, a britek részéről pedig felmerült, hogy a folyóirat brit megfelelőjére is szükség lenne.

 

Kiss szerint jó munkát végez a lap terjesztése: amerikai, nyugat-európai könyvesboltokban, sőt – ahogy visszajutott hozzájuk – egy kanadai kisváros könyvesboltjában is megtalálható volt a lap.

A Hungarian Conservative-ot 5000 példányban nyomtatják, nagy része a kereskedelmi forgalomban kel el,

kisebbik részét pedig népszerűsítésre, ajándékozásra fordítják – a lap bemutatásakor egy egyszeri gerillakampányt folytattak, ennek keretében az összes EP-képviselőnek küldtek, illetve amerikai szenátoroknak küldtek egy-egy tiszteletpéldányt.

A lap szerzőinek fele magyar, illetve a régióból származó szakértő, a másik fele külföldi, nyugat-európai, angolszász szerző. Kiss István szerint folyamatosan érkeznek hozzájuk megkeresések külföldi szerzőktől, hogy szívesen írnának a lapba vendégszerzőként, a szerkesztőség pedig a jövőben tágítani is akarja a horizontot, új szerzők bevonásával tervezi színesíteni a repertoárt – a következő számban például várhatóan George Friedman geopolitikai elemző írása lesz olvasható.

 

fotó: Ludmann Dániel

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brüsszelidemokrata
2022. július 06. 15:41
Egyik ötlet : miként adosítsuk el az országot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!