„Van az a pénz” – így támogatják Brüsszelből a baloldali sajtót

2022. augusztus 24. 16:32

Több ezer eurót költ egy brüsszeli szervezet a „független és hiteles újságírás” pártfogására, de a „fizetési listákon” az adatRADAR kizárólag Orbán-kritikus projekteket talált, és a finanszírozók között Soros alapítványa is felbukkant.

2022. augusztus 24. 16:32
null

Különösen egyoldalú a Journalism Fund nevű brüsszeli alapítvány támogatási gyakorlata” – húzza alá az adatRADAR. Mint a lap fogalmaz: a szervezet támogatói között ráadásul az Európai Parlament, az Európai Bizottság és Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa is megtalálható.

Soros György és a „független újságírás” támogatása

Cikkében a portál rámutat,

A lap ugyanakkor hozzáteszi: a szervezet

Őket támogatják

A szervezet önmagáról így ír: „végső soron a Journalismfund.eu a nagyközönség érdekében működik, lehetővé teszi a vitát, amely feltétele a demokratikus társadalom alakításának.” Az adatRADAR ugyanakkor tüzetesebben is megvizsgálta a szervezet magyar vonatkozású akcióit, felkutatta, milyen újságírók, milyen témában és mennyi pénzt kaptak a szervezettől.

Az adatokat összegezve az adatRADAR megállapította:

kizárólag a balliberális orgánumoknál dolgozók kaptak támogatást, közel 30 millió forint értékben.

Mint a lap fogalmaz: „5300 eurót kapott a brüsszeli szervezettől például Szentpéteri Áron, aki az SZFE-n tanult, és egy Orbán Viktort lejárató dokumentumfilmet készített.”

Az adatRADAR szerint szintén „a brüsszeli alapítvány gondozásában” kapott Simon Krisztián, Keller-Alant Ákos (a Magyar Narancs újságírója) és Rácz Tibor (a HVG munkatársa) projektje is 3000 eurót, „melynek címe: A magyar »Zuckerberg«, aki életben tartja Orbán rendszerét”. A lap rámutat:

Számos hasonló „projektre” is rábukkant az adatRADAR

Az NGO „fizetési listáján” a portál számos hasonló projektre is rábukkant. Megtalálta például Sarkadi Nagy Mártont is, aki az atlatszo.hu munkatársa, de dolgozott a HVG-nek és az Indexnek is. Ő a Journalism Fundtól 1615 euró támogatásban részesül, a támogatott projekt címe pedig úgy hangzik: „Így manipulálják Magyarország >>független<< hírmédiáját”.

De a lap szerint ugyanakkor Oroszi Babett, az RTL Klub munkatársa „A magyar-román határvidék nyerészkedői” című „tényfeltárására” is elnyert a brüsszeli alapítványtól 5350 eurót, hogy legyártsanak egy tudósítást, amely szerint „ [Orbánék] több tucat millió eurót költöttek a román-magyar határon átvezető utakra, amelyek sehova sem vezetnek.”

Mint az adatRADAR fogalmaz:

„Ez pedig aligha erősíti a demokratikus vitát, amelynek elősegítését a Journalism Fund szintén a céljai között említ” – teszi hozzá az adatRADAR.

 

Nyitókép: Fabrice Coffrini / AFP

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trombitás Keresztély
2022. augusztus 25. 00:29
De vajon mit szól ehhez Németh Balázs? &#129315;&#129315;&#129315;
zakar zoltán béla
2022. augusztus 24. 22:43
Kiskápó
Namond
2022. augusztus 24. 21:22
Európai Parlament vitanap? Vera Jourova bejelentés? Libe Bizottság panasz? UvdL felszólítás? Európai Bíróság korrupciós per? Mit csinál a FIDESZ küldöttségvezetője Gál Kinga? Abortuszra jár?
Kristály
2022. augusztus 24. 20:45
Demokrácia ide vagy oda erősebben meg lehetne határozni mi a hazaárulás. Ezek a külföldről finanszirozott újságírok emberek millióit akarják tönkretenni az országot tönkretenni ami több évtizedes szenvedést hoz Az a demokracia hogy ezt hagyni kell hogy egy amerikai aszalt pöcs éli perverz vágyait mindekit szenvedni akar látni ???? Eptein sorsát érdemli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!