Kövér László: A Kárpát-medence nemzetei vagy együtt nyerik meg a jövőt, vagy együtt veszítik el országukat

2022. augusztus 19. 21:48

„Sorsdöntő küzdelmek várnak az európai nemzetekre” –  mondta Kövér László a szlovákiai Zselízen, ahol megnyitotta a népművészeti fesztivált.

2022. augusztus 19. 21:48
null

„Mi, magyarok a Kárpát-medencei hazánkat, a hitünket és a kultúránkat, azaz történelmi értelemben véve mindenünket a keresztény államot megalapító királyunknak köszönhetjük” – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Kiemelte: „Régen volt ilyen nagy szükségünk egyetértésre és együttműködésre a Kárpát-medencében, mint az előttünk álló időkben”. Beszédében legfontosabb kérdésként azt vetette fel, hogy a „nemzeteket fenyegető veszélyforrás” megváltozott.

Szerinte azért változott meg a „történelem járása” a teljes nyugati világban, így Európában és a Kárpát-medencében is, mert az elmúlt évtizedekben a tőke és a technológia koncentrációjának következményeként olyan magánérdekeket érvényesítő, államokon kívüli és államok feletti hatalmak szerveződtek és emelkedtek fel globálisan, amelyek a nemzetállamokat fel akarják számolni szerte a nyugati világban.    

A házelnök úgy értékelt:

„Egy olyan föderációvá, még inkább birodalommá, amelyben minden jelenlegi uniós nemzeti állam - így Szlovákia és Magyarország is - teljes mértékben elveszítené önrendelkezését és cselekvési szabadságát.”    

Mindezt szerinte azzal a céllal, hogy a magánhatalmak véglegesen és kizárólagosan megszerezzék maguknak a tagállamok anyagi és szellemi erőforrásait.   

– jelentette ki.    

Kövér László azt hangsúlyozta, hogy a globalizmus pénzügyi erejével szemben a nemzeti államoknak egyetlen hatékony önvédelmi fegyverük lehet: a nemzeti identitásban rejlő megtartó és alkotó erő. Az európai nemzetek identitásában pedig „ott tükröződik” az európai keresztény kultúra egyetemessége éppúgy, mint az anyanyelv, a szülőföld otthonossága és a néplélek legnemesebb önkifejeződését adó népművészet is.   

Azt mondta: az idei felvidéki magyar népművészeti fesztivál ezért európai jelentőségű rendezvény, mert egy közép-európai nemzeti közösség, a Szlovákiában élő magyarság lelkének legtisztább és legőszintébb megnyilvánulása. A mostani találkozó ötvenhatodszor üzeni azt, hogy 

„Ezzel egyidejűleg hűséges tagjai a kulturálisan egységes és oszthatatlan magyar nemzetnek, nem mellékesen pedig öntudatos európai polgárok.” 

Kövér László hangsúlyozta továbbá: bíznak benne, hogy a jövőben a szlovákiai magyar pártszövetség tagjai és vezetői is „elvégzik a munka rájuk eső részét”, és nemsokára újra a pozsonyi parlamentben képviselhetik a felvidéki magyarság érdekeit. A sikerhez a felvidéki magyar választópolgároknak a szavazata elengedhetetlen a közelgő helyi és megyei önkormányzati választásokon. A házelnök a felvidéki magyarokat arra kérte: segítsék győzelemre a magyar politikát Szlovákiában.    

A házelnök úgy vélekedett: „sorsdöntő küzdelmek várnak az európai nemzetekre”. „Ebben a küzdelemben mi, magyarok szeretnénk számítani a szlovák nemzetre és a nemzete iránt felelős szlovák politikára is, miként Szlovákia is számíthat Magyarországra”.

(MTI)

Nyitókép: Mahmut Serdar Alakus / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. augusztus 20. 19:14
/Napjainkban és az előttünk álló időkben a Kárpát-medence nemzetei ezért vagy együtt nyerik meg a jövőt vagy együtt veszítik el országukat, államukat és önazonosságukat, mindent, amit a múltban megszereztek/ Ezt érteni értem. De kizártnak tartom. Bármelyik közeli-távoli nép akkor fogott össze velünk, amíg hasznukra voltunk. Utána megtámadott. És minden időben megvoltak a belső árulók is. Akik szívesen a hátukra terítették a magyar zászlót, és aláírták a képnek, hogy elfogadás, tolerancia. (Cseh Katka) De Brüsszelben meg nem fogadja el a magyar választók döntését, ellene uszít. Csak semmi elfogadása a magyaroknak!
outsiderman
2022. augusztus 20. 09:12
szerintem az csípödött be neki, hogy szvatopluk visszakűtte neki a fehér ló kicsi ám nem jelentéktelen részét...
Isten jobb keze
2022. augusztus 20. 01:07
Vagy a retkes nyakú Orbán ellopja azt is! Ezt sem felejtsd el mint lehetséges opciót, te vén kommunista! Xdxd
hegyivadász
2022. augusztus 19. 23:25
Kövérrel általában 100%-ig egyetértek. Most is így van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!