Orbán Balázs: Az olasz jobboldali koalíció történelmet írt

2022. október 03. 11:39

Több magyar előadó is felszólalt a római konzervatív konferencián, ahol korunk nagy kérdéseiről cseréltek eszmét az európai konzervatív gondolat és politikai képviselői.

2022. október 03. 11:39
null

A római „Olasz konzervativizmus: Európa, identitás, szabadság” című háromnapos konferencián népes magyar küldöttség vesz részt. A Fondazione Tatarella alapítvány, a Nazione Futura mozgalom és agytröszt, illetve a European Conservative magazin szervezésében létrejött eseménynek különleges jelentőséget ad, hogy az olasz választáson a jobboldali pártok magabiztos győzelmet arattak, és megszerezték mind a képviselőházban, mind a szenátusban a biztos többséget, és az ország történetében először női miniszterelnöke lesz az országnak az Olasz testvérek (FdI) főtitkára, Giorgia Meloni személyében.

Hidvéghi: Nem vagyunk Európa-ellenesek

A konferencia nyitónapján több magyar előadó is felszólalt. Elsőként a Fidesz európai parlamenti képviselője, Hidvéghi Balázs tartotta meg angol nyelvű előadását.

A képviselő mindenekelőtt gratulált „olasz barátaink győzelméhez”. Emlékeztetett, hogy a magyarok már jó ideje a szuverenitásukért küzdenek, de ez a csata mára már már nem kelet-európai, hanem európai jelenség lett. A szuverenitás pedig elválaszthatatlan a nemzet létezésétől. Hidvéghi Balázs aláhúzta a nyelv, a kultúra és az önazonosság fontosságát egy nemzet életében. Idézte Széchenyi Istvánt, aki szerint „nyelvében él a nemzet”; Kodály Zoltánt, aki kijelentette, hogy „a kultúra nem örökölhető”; és Kossuth Lajost, aki hangsúlyozta, hogy „a nemzet legyen hű önmagához…”.

A képviselő ezek után felsorolta azokat a területeket, ahol a konzervatív eszmék támadás alatt állnak az EU-ban. A normalitást ma erős támadások érik, húzta alá, csakúgy, mint a konzervatívok által fontosnak tartott kulturális értékeket is.

– jelentette ki.

Problémát jelent ma az EU-ban a demokratikus elszámoltathatóság is. Európai szinten látjuk, hogy meg nem választott tisztviselők például Olaszországot fenyegetik, tette hozzá Hidvéghi Balázs, Ursula von der Leyen elhíresült mondataira utalva.

A képviselő szerint a magyar konzervatívoktól gyakran kérdezik, miért Európa-ellenesek? Erre az ő válasza az, hogy ő nem Európa-ellenes, hanem „az európai életmód védelme mellett” áll ki. „Nem vagyunk Európa-ellenesek, és elutasítjuk, hogy csak egyféleképpen értelmezzék azt, mit jelent az Európa-pártiság” – mondta a fideszes képviselő.

Példaként említette, hogy a nemzeti önvédelmet támadások érik, de a magyaroknak és barátaiknak nem kell bocsánatot kérniük azért, mert védik az európai életmódot. Hangsúlyozta a nemzeti alkotmányok fontosságát, amiket nem írhat felül az EU Bírósága, hiszen az nem azért van, hogy Európa jövőjéről döntsön – arról a demokratikusan megválasztott politikusok kell, hogy döntsenek, nem az EU Bírósága.

Orbán Balázs: Van ok az ünneplésre

A következő magyar felszólaló Orbán Balázs volt, aki szintén gratulált az olasz jobboldal győzelméhez, és hangsúlyozta: van ok az ünneplésre, hiszen a konzervatív koalíció történelmet írt, egy valódi európai áttörést elérve.

„Magyarországot olyan gyakran emlegették az olasz választási kampányban az itáliai lapok, hogy néha az volt az érzésem, a választást Magyarországon tartják, és nem Olaszországban” – fejtegette a miniszterelnök politikai igazgatója. A választás utáni ünneplés után azonban fontos, hogy a feladatokra koncentráljanak a konzervatívok, hiszen

 – tette hozzá.

A konkrét politikai együttműködési lehetőségek számbavétele helyett, mondta Orbán Balázs, inkább arra helyezné a hangsúlyt, melyek azok a tágabb aspektusok, melyek mentén azonos platformra kerülnek például az olasz és a magyar konzervatív erők. Aláhúzta, hogy a konzervatívokat az különbözteti meg a progresszívoktól, hogy míg azok különböző ideológiákat és csoportérdekeket, addig az előbbiek közösségük érdekeit képviselik, amely közösség elsősorban a nemzet.

A magyar konzervatív kormányzat ezért foglal egyértelműen állást a migráció ellen. Hogy az EU-bíróság még mindig Magyarország ellen ítél ezzel kapcsolatos ügyekben, ami sokat elmond a helyzetről Orbán Balázs szerint. A magyarok azonban úgy gondolják, „hogy nem a munkaerő-bevándorlás a megoldás, hanem a több gyermekvállalás. A családpolitikánkat kulcsfontosságú befektetésnek tekintjük a jövőnkbe” – szögezte le a miniszter.

Kiemelte, hogy szintén a nemzeti közösség védelmében vezette be a kormányzat az energia és bizonyos élelmiszerek árplafonját, melyet eddig sikerült megtartani a válság dacára is. Orbán Balázs kiemelte, hogy az ezek a hatósági intézkedések az egész EU-ban a legalacsonyabb energiárakat eredményezték. Megjegyezte, ezek az intézkedések tulajdonképpen szocialista lépések, de ezzel nincsen semmi baj, hiszen ezúttal a nemzeti közösségnek szüksége van ezekre az intézkedésekre.

Az ukrajnai háborúra kitérve a miniszter kifejtette: kétségtelen, hogy Oroszország megsértette a nemzetközi jogot Ukrajna megtámadásával. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a háború gazdasági következményeit. „Az európai recesszió kopog az ajtón” – jelentette ki. A családok küzdenek az energiaszámlák kifizetésével. Vita van arról, hogy a szankciók működnek-e vagy sem, és különböző érveket sorakoztatnak fel a szankciópártiak és akik ellenzik azokat. De a lényeg az, hogy milyen a mindennapi életünkre gyakorolt ​​hatásuk, mondta Orbán Balázs. Csakhogy ezt a kérdést senki sem teszi fel az EU-ban.

Az európai elit fél megkérdezni az embereket a szankciókról, mert fél a választól.

Utalva a hamarosan kezdődő nemzeti konzultációra, Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy a magyar kormány ellenben úgy gondolja, hogy joga van rákérdezni ilyen fontos kérdésekre, és megkérdezni az emberek véleményét, mert az emberek bölcsen döntenek, és a kormányzatnak konszenzust kell teremtenie.

Emlékeztetett, hogy a magyar kormány álláspontja az, rá kell venni a feleket a háború befejezésére. Csakhogy jelenleg nincsenek diplomáciai tárgyalások a háború megállításáról, és ez elfogadhatatlan. Míg más EU-n kívüli országok nyerhetnek, Európa az egyetlen, amely csak veszíthet a háborúval.

Orbán Balázs kijelentette,

a nemzeti konzervatívok egyre erősebbek Európában,

és a jövőben együtt dolgozhatnak majd fontos közös ügyekben.

Végül megemlítette, hogy hétfőn a magyar labdarúgó-válogatott Olaszország ellen játszott. Elmondta, hihetetlen érzés volt, amikor felcsendült az olasz himnusz, amelyet a jelenlévő 70 ezer ember tisztelettel végighallgatott. „Ez jó példa az európai együttműködésre. Hogy tiszteljük a nemzeti értékeket és sikereket, ezt nevezzük hazafiságnak. Így előzhetjük meg a konfliktust” – zárta előadását Orbán Balázs.

Szánthó: Az olaszok nem mutattak félelmet

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója beszédét azzal kezdte: Magyarországon azt szokták mondani, a félénk nem győzi le az ellenséget. Az olaszok nem mutattak félelmet a választásokon, és szavazataikkal győzött az olasz jobboldal.

A bölcs választókkal ellentétben Brüsszel ma infantilis tinédzserként viselkedik

 – fogalmazott Szánthó Miklós. Az Európai Egyesült Államokat létrehozni kívánó brüsszeli bürokraták amikor nem tetszik nekik egy nemzeti választás eredménye, hajlamosak figyelmen kívül hagyni a valós népakaratot, és ideológiai nyomás alá helyezni az adott országot. Ahogyan szarkasztikusan megjegyezte: úgy tűnik, az Európai Unió már olyan sok demokráciát exportált, hogy magában az Unióban nem sok maradt.

„A sokszínűség nevében egyen-Európát, egy falanszter kontinenst akarnak létrehozni” – mondta az Alapjogok Központ vezetője, hozzátéve, Brüsszel mindenhol multikulturális társadalmat szeretne látni, úgy átszabva a társadalmakat, mint ahogyan a nemváltó műtétekkel változtatják meg a természetes szexualitást. „Csak az lehet jó ember, aki elutasítja a zsidó-keresztény kultúra értékeit” – jegyezte meg a főigazgató.

Kijelentette: az EU arra törekszik, a jogállamiságra és az úgynevezett európai értékekre hivatkozva,

hogy kiszervezze a döntéshozatalt a lokális szintekről a szövetségi szintre.

Szánthó Miklós szerint a szankciókkal Brüsszel Európába importálta a háború következményeit. Abszurdnak nevezte azt, hogy az EU energiaszankciókat vet ki a világ egyik legnagyobb energiaexportőrére. Oroszországot persze mindez nem kényszerítette térdre, ellenben Európában energiaválság van. Úgy tűnik, a válságot ismét a liberális erők állították elő, és ilyenkor az emberek a konzervatívokhoz fordulnak megoldásért. „Ez történt Lengyelországban, Magyarországon, és ez történik most Olaszországban” – tette hozzá.

De mit kell ahhoz tenniük a konzervatívoknak, hogy hatalmon maradjanak? „Meg kell őriznünk a többséget, és az igazságosságot. Ha a többség nem szolgálja az igazságosság ügyét, akkor a többség értéktelen.” Az igazságosság erő nélkül, a többség pedig igazságosság nélkül nem létezhet, fejtette ki Szánthó Miklós. A lengyel, magyar és olasz példa azt mutatja, lehetséges egyszerre az erőt és az igazságot képviselni.

feladat most az, hogy ezek a nemzeti erők egyesüljenek a nemzetközi szinten,

és „valóra váltsák a liberálisok lázálmát”, azaz a nemzeti konzervatív együttműködését. A konzervatívoknak arra kell figyelniük, ami összeköti őket, azaz az Isten, haza, család hármasának primátusára, és nem arra, ami elválasztja őket. „Együtt megállunk, megosztottan elbukunk” – zárta beszédét az Alapjogokért Központ főigazgatója.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2022. október 03. 17:05
Félted vagy nem félted, lényegtelen. Nem adok neki 12 hónapot és ismét a kretén bankár draghi lesz a ME egy újabb roncskoitusz élén, ergo ismét a cucik fogják qrmányozni italisztánt.
holi holi
2022. október 03. 15:38
ment a circle jerk a jóléttől kigömbölyödő pázmányos-neres zsúrpubik körében, kellemes melegben két pogi meg egy mentes közt.
tevevanegypupu
2022. október 03. 15:36
Ne kapkodjon..gondoljon Salvinire..Meloni nem biztos, hogy birja majd a nyomást..bár ott az ellenzék nem olyan aljas mint nálunk, de azonnal megtámadták miután győzött. Amerika, az EU..Más dolog választást nyerni és más dolog birni és megtartani a hatalmat. Lehet, csak nagy kompromisszumok árán sikerül majd..és az biztos, hogy az Orbánnal való szövetség azonnali megszakitását követelik elsőnek..Magyarországot eddig összes szövetségese cserbenhagyta, amint elkezdték fenyegetni őket..
..--..
2022. október 03. 14:06
-zsoltkom- "Orbán Balázs: Az olasz jobboldali koalíció történelmet írt" Ki kell várni még egy kis időt, amíg stabilan ilyet ki lehet jelenteni. Nehogy arra sorsra jusson Orbán Balázs, mint Orbán Viktor, amikor a Néppárt kiebrudalta őt és a Fideszt a sorai közöl és elkezdett Kohltalan értékrendet hazudozni, meg Sorosozni éhesen maradva és megszégyenülve. Orbán Balázs majd mit mond, amikor Meloni megbírálja Orbánt, hogy nem írta alá... "Novák Katalin nem írta alá az ukrajnai annexiót elítélő nyilatkozatot – minden más közép-európai államfő viszont igen" https://bit.ly/3REk6hi " Novák Katalin miatt vethetnek ki szankciókat Magyarországra a világ legnagyobb gazdaságai?" https://bit.ly/3EcfYSf Szegény Meloni nem teszi zsebre, amikor Orbán Balázs majd színeváltozik, amikor Meloni rugalmasan színeváltozik. Orbán Balázsnak csakis az a kielégítő, ha Meloni Orbán Balázs elvárásának megfelel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!