Mi maradjunk a tényeknél, azok makacs dolgok

2023. május 05. 13:06

Csak remélni merem, hogy az ország pénzügyeiről több ismerete van a pénzügyminiszternek, mint Budapestről.

2023. május 05. 13:06
null
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely

„Budapest pénzügyi helyzetéről az elmúlt hetekben egyeztetések, tárgyalások sorát tartottuk a kormánnyal is. Kormánytagoknak, államtitkároknak (jó soknak) mutattuk be a helyzetet, megértették, majd széttárták a kezüket: mióta Budapestnek ellenzéki vezetése van a város sarcolásról »fönt« születik döntés. Sejtjük ez mit jelent. Magam levélben ismertettem a helyzetet a pénzügyminiszternek, kaptam választ – egy Facebook posztot. Most, hogy meghirdettük az első Budapesti Lakógyűlést, most, hogy a budapestiekhez fordultunk, újra megszólalt a pénzügyminiszter – immár Facebook kommentben…

Csak remélni merem, hogy az ország pénzügyeiről több ismerete van a pénzügyminiszternek, mint Budapestről, felelősebben is áll hozzá, különben nagy bajban az ország. Nem is gondolom, hogy ne lenne tisztában a tényekkel, csak hát más a politikai feladat: a ferdítés, a csúsztatás, a manipuláció.

Mi maradjunk a tényeknél, azok makacs dolgok. Budapestnek 2019-ben le nem kötött tartaléka 186,2 milliárd forint volt. A kormány a több mint tízszeresére emelt elvonással, a bevételeink csökkentésével, valamint a Kukaholding ki nem fizetett tartozásával elvett Budapesttől három év alatt 227 milliárd forintot. Azt talán a pénzügyminiszter úr is belátja: 227 > 186,2. A kérdésre tehát, hogy hol van Budapest tartaléka, a válasz világos: elvette a kormány. És még többet, sok milliárddal többet is. Ami Tarlós Istvánnak még 5 milliárd volt, az idén, ennek a városvezetésnek 58 milliárd. Ezért aztán a tény az: ma Budapest finanszírozza a kormányt. És ebből elég. Elég, mert dönteni immár aközött kell: a kormány járjon jól, vagy a buszok, villamosok, trolik és a metró?

Ha pénzügyminiszter ezután is keresné a budapestiek pénzét, javaslom, forduljon például Mészáros Lőrinchez, Tiborcz Istvánhoz, nézze meg a Vodafone-vásárlás árát, esetleg a plakátkampányok költségeit, vagy a titkosszolgálatok feltőkésítését. Ott lesz a budapestiek pénze. Nyilván csak véletlen egybeesés, hogy a Tiborcz Istvánhoz köthető tőkealapok éppen annyi pénzt kaptak ajándékba a kormánytól, amekkora sarcot Budapestnek be kellene fizetnie a kormánynak idén: 58 milliárdot.

A vitánk leírható úgy is: szerintem ez a pénz a budapestieké, ennek jobb helye van Budapesten, szerintük viszont Tiborcz István zsebében van a helye. És szerinted?

Most döntenünk kell. Nem másnak, nem Varga Mihálynak, nem a kormánynak, hanem nekünk, budapestieknek. Erről szól a Budapesti Lakógyűlés. Hogy mi, budapestiek kiállunk-e a városunkért.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner 

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madar299
2023. május 07. 10:03
Grimm mese aztán semmi se.
Pusikas
2023. május 06. 21:49
Gelgőke ! Átadás-átvételnél aláírtad az összeget? Akkor most 3 év után miről hablatyolsz? Magas vékony pride imádó méhlegelőpásztor!!!
machet
2023. május 06. 16:16
Egyébként ilyen egy pöcs amikor szellemes akar lenni.Balfácán.
machet
2023. május 06. 16:12
Igen,maradjunk.Mit is csináltál eddig,ingyenélő fütyike?Már a pénzek kiáramoltatásán kívül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!