EU: Izland megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat

2011. június 27. 16:00

Izland megkezdte hivatalos EU-csatlakozási tárgyalásait. A 35 tárgyalási témafejezet felét idén, a másik felét pedig jövőre nyithatják meg.

2011. június 27. 16:00

Izland hétfőn miniszteri szintű nyitóüléssel kezdte meg hivatalos EU-csatlakozási tárgyalásait Brüsszelben. A tárgyalások megkezdését a soros EU-elnökség nevében Martonyi János magyar, valamint Össur Skarphédinsson izlandi külügyminiszter is történelmi jelentőségű pillanatnak nevezte.

A tárgyalásokat az első négy tárgyalási fejezettel, vagyis a közbeszerzéssel, az információs társadalom és média, a tudomány és kutatás, valamint az oktatás és kultúra kapcsolatával kezdték, a két utóbbit pedig ideiglenesen már le is zárták, mivel ezekben Izland már eleget tett a követelményeknek.

Az izlandi külügyminiszter azzal számol, hogy a 35 tárgyalási témafejezet felét idén, a másik felét pedig jövőre nyithatják meg.  A tárgyalások egy része várhatóan gördülékenyen halad majd, hiszen az Európai Gazdasági Térség tagjaként Izland az uniós joganyag jelentős részét már átvette és alkalmazza is. A legnehezebbnek ígérkező halászati témában szintén még idén tárgyalnának, a mezőgazdasági és környezetvédelmi témák viszont megizzaszthatják a feleket.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktusz
2011. június 27. 16:45
Szegenykek... Adtak enki penzt igy aztan most csatlakozni akarnak.. ha mar szoltak neki.. hogy akarnak.. Csak mire csatlakoznak nehogy szetessen ;)
Laibach
2011. június 27. 16:37
Szegények! Eggyel több gyarmat.
drieno
2011. június 27. 16:36
nem akarunk vulkánt ide pláne nem csődös csapatot, épp elég a görög brigád
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!