Az érvényesség határán a romániai népszavazás, Székelyföld otthon maradt

2012. július 30. 00:17

A 23 órai urnazárást követően nem lehet biztosan tudni, elérte-e az érvényességhez szükséges 50%-ot a részvételi arány a Traian Basescu államfő menesztéséről szóló romániai népszavazáson. A Központi Választási Iroda becslése szerint érvénytelen, több exit poll és az USL alternatív számolása szerint érvényes a népszavazás. Basescu úgy nyilatkozott, megbukott az államcsíny-kísérlet.

2012. július 30. 00:17

A romániai Központi Választási Iroda (BEC) +/-3%-os pontosságú becslése szerint a választásra jogosultak 45,98%-a vett részt a Traian Basescu köztársasági elnök menesztéséről szóló vasárnapi népszavazáson a 23 órás urnazárásig. A magyarok lakta erdélyi megyékben volt a legkisebb a részvétel: Hargita megyében mindössze 11,56%-os, Kovászna megyében 20,60%-os, Szatmár megyében 28,23%, Maros megyében 33,96%-os, Beszterce-Naszód megyében 34,99%. Olt megyében a választásra jogosultak 74,71%-a voksolt urnazárásig, ezt követik Mehedinţi (70,46%), Teleorman (70,16%), Giurgiu (60,67%) és Vâlcea (60,44%) megyék.

A CCSB közvélemény-kutató exit poll mérése szerint 51% vett részt a népszavazáson, tehát az érvényes volt. Basescu pártja, a PDL saját összesítése szerint 46,8% volt a részvétel. A kormányzó USL alternatív számlálása szerint a választásra jogosultak 52 százaléka szavazott és 87%-uk támogatta az államfő menesztését.

Basescu az urnazárást követően úgy nyilatkozott: Románia polgárai nem kívántak részt venni a kormányzó USL államcsíny-kísérletében. Victor Ponta kormányfő a románok nagy győzelmének nevezte, hogy kilencmillióan járultak az urnákhoz. Crin Antonescu ideiglenes államfő szerint a választópolgárok többsége annak ellenére részt vett a népszavazáson, hogy a PDL, Traian Băsescu és a magyarok nagy része bojkottálta azt. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a magyarok nem bojkottáltak, egyszerűen csak számukra nem volt tétje a referendumnak.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2012. július 30. 00:46
churchill szerint, annak a statisztikának hiszek, amelyiket magam hamisítottam... Szignifikánssan eltér a két diagramm, tehát az alőző pont lép érvénybe. Kérdés, kinek volt lényegi befolyása a választási eredmények publikus részére? Természetesen az eredményeket nem ismerem,. de az előzetes dolgok árulkodóak.
gróf Bercsényi
2012. július 30. 00:41
Azt a "maradtak Európában", meg az "irigyelni lehet"-dumát el kéne felejteni ám. Románia meg Európa... Eszdéeszes duma.
WLaci
2012. július 30. 00:35
Pontáék visszaállították az érvényességi küszöböt EU-nyomásra, így érvénytelen a népszavazás: marad Basescu ellensúlynak. Végül még sem lépték át a határt jogállam és nem-jogállam között: maradtak Európában. Ezt csak irígyelni lehet innen Félázsiából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!