Turcsinov hadbíróság elé állítja a visszaforduló ukrán katonákat

2014. április 17. 12:05

Szerdán egy ukrán hadoszlop letette a fegyvert a kelet-ukrajnai Kramatorszk városánál a szeparatisták előtt. Az egységet feloszlatják, a felelős katonákat pedig hadbíróság elé állítják – közölte Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök. A védelmi tárca szerint a katonák azért vonultak vissza, hogy megkíméljék a civileket.

2014. április 17. 12:05

Feloszlatják azt az egységet, amely letette a fegyvert szerdán a kelet-ukrajnai Kramatorszk városánál a szeparatisták előtt. A felelős katonákat hadbíróság elé állítják – jelentette be Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök, a parlament csütörtöki plenáris ülésén. Tájékoztatása szerint a 25. dnyipropetrovszki légideszant dandárt – amelynek katonái gyáván viselkedtek, és hagyták, hogy a szeparatisták lefegyverezzék őket – feloszlatják, és a felelőseket bíróság elé állítják.

Az ukrán védelmi minisztérium csütörtökön közleményt adott ki a történtekről, kiemelve: az ukrán fegyveres erők 15 páncélozott deszant harcjárműve (BMD) a teljes legénységgel együtt azért adta fel a továbbhaladást és fordult vissza, hogy megkíméljék a civileket. A tárca megerősítette, hogy a menetoszlopot szerdán Moszkva-barát érzelmű civil helybeliek tartóztatták fel a Donyeck megye északi részén lévő Kramatorszk városa előtt. Az aktivistákkal, akik között - a minisztérium állítása szerint - voltak egyenruhás símaszkos fegyveresek is, Olekszandr Svec ezredes, az ukrán hadsereg gyorsreagálású deszant erőinek parancsnoka folytatott tárgyalásokat. Ennek eredményeképpen az ukrán hadoszlopnak utat nyitottak a tüntetők, és a katonák harcjárműveiken – működésképtelenné tett –  fegyverzetükkel együtt visszafordultak a Dnyipropetrovszk megyében lévő laktanyájuk irányába – tudatta a tárca. 

A közlemény szerint a parancsnok szavatolta, hogy a civilekre, akiket a minisztérium szerint a fegyveres szélsőségesek élő pajzsként használnak, nem nyitnak tüzet, ezért a katonák a fegyverek závárzatát átadták az útjukat elálló tüntetőknek. A védelmi tárca közölte, hogy az ukrán katonák és a helyi civil lakosok között nem történt összetűzés. 

A helyi média munkatársai által a helyszínen készített videofelvételek tanúsága szerint a civilek barátságosan fogadták az ukrán katonákat, akik szintén megértéssel viszonyultak a helyi lakosokhoz. Utóbbiak a blokád alá vont katonáknak vizet és élelmiszereket vittek. Elmondták, hogy azért állták el a harcjárművek útját, mert félnek, és nem akarnak háborút.   

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. április 18. 09:28
ezzel azt érik el, hogy nem leteszik a fegyvert, hanem átállnak ügyes
Kárpáti Zoltán
2014. április 17. 14:43
Most már az ukrán hadsereg is láthatja, hogy kiket szolgálnak. Ezeket szolgálva csak három lehetőségük van: testvér- és tömeggyilkossá válni vagy hadbíróság elé kerülni vagy értelmetlenül meghalni egy illegitim népellenes hatalmat szolgálva. Jobb lenne nekik, ha a fegyvereiket a hatalmat törvénytelenül bitorló Turcsinov és bandája ellen fordítanák. Ők Ukrajna igazi ellenségei, az igazi felforgatók. Ezeket a puccsistákat kéne letartóztatniuk, és az alkotmányos rendet helyreállítaniuk.
Kárpáti Zoltán
2014. április 17. 14:29
Jobb lesz az ukrán katonáknak, ha mind átállnak a nép oldalára, még mielőtt ez a hatalmat jogtalanul bitorló őrült és bandája testvér- és tömeggyilkosságra kényszeríti őket.
Akitlosz
2014. április 17. 13:43
"A védelmi tárca szerint a katonák azért vonultak vissza, hogy megkíméljék a civileket." Nem rossz duma, de az iraki tájékoztatási miniszter ennél sokkal profibban tolta a háború idején. Ennél azért több kell, ha valaki le akarja tagadni a csillagokat az égről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!