Brexit után: kipótolná a brit kormány a kieső EU-s támogatásokat

2016. augusztus 13. 14:03

A mezőgazdasági, tudományos és egyéb projektekre járó, Brexit után kieső EU-támogatások költségvetésből való pótlására tett ígéretet Philip Hammond brit pénzügyminiszter. Ez évente nagyjából 4,5 milliárd fontba fog kerülni, de ez még így is jóval kevesebb, mint amennyit évente nettó befizetett az EU-nak az Egyesült Királyság.

2016. augusztus 13. 14:03

Garantálni fogja a kincstár, hogy a Brexit után finanszírozni fogja az EU által támogatott mezőgazdasági, tudományos és egyéb brit projekteket – közölte Philip Hammond brit pénzügyminiszter. 

Az EU által kifejezetten a mezőgazdasági szektornak nyújtott támogatás folyósítása 2020-ig még folytatódni fog. Az erősen szubvencionált EU-s mezőgazdasági politikának köszönhetően a KAP-program keretében nagyjából évi hárommilliárd fontnyi támogatást kapnak a brit termelők jelenleg.

A strukturális és befektetési támogatásokat, valamint a Horizont tudományos kutatási támogatást viszont akár már előbb is a brit kormány fogja kipótolni a pénzügyminiszter ígérete szerint. 

Ez évente nagyjából 4,5 milliárd fontos kiadást jelent majd a költségvetésnek. (Összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy az Egyesült Királyság ennél jóval többet, nettó 11,5 milliárd eurót fizetett be az EU-s kasszába tavaly.)

A walesi, az északír és a skót kormány kevesli a garanciát, mert ez kevesebb annál, amit az ő régióik EU-tagként kapnának – foglalja össze a BBC.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2016. augusztus 13. 17:07
Nem biztos, hogy ennyire pozitív lesz a mérleg, ha Norvégiához és Svájchoz hasonlóan fizetniük kell a vámmentességért és általában a közös piacban való részvételért.
Ëmëhntëhtt-Ré
2016. augusztus 13. 15:54
Azért ne legyen emiatt igazolva a sok unió ellenes emberke, hogy nekünk is ki kellene lépni, mert lám az angolok... Mi ugyanis nem vagyunk nettó befizetők. A mi gazdaságunk soha nem lesz olyan állapotban, hogy az államkincstár kipótolja az esetlegesen elmaradó támogatásokat. Sőt! Mi gyakorlatilag az unió és a multik lélegeztetőgépe segítsége nélkül hamar megfulladnánk.
bookmark
2016. augusztus 13. 15:33
Ok, és mit kérnek érte cserébe?
még fokozza
2016. augusztus 13. 15:19
Nálunk meg eltünteti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!