Kirúgták a CNN-től a hamis orosz sztori szerzőit

2017. június 27. 10:17

A három munkatárs azt követően távozott, hogy a múlt héten „oknyomozó riportot” közölt Donald Trump amerikai elnök egyik munkatársa, Anthony Scaramucci pénzügyi szakember és egy orosz bankár közötti állítólagos egyeztetésről, ám arról kiderült, hogy hamis.

2017. június 27. 10:17

Távoznia kellett a CNN amerikai hírtelevíziótól három újságírónak, mert hamis orosz vonatkozású történetet közöltek. A három munkatárs azt követően távozott, hogy a múlt héten „oknyomozó riportot” közölt Donald Trump amerikai elnök egyik munkatársa, Anthony Scaramucci pénzügyi szakember és egy orosz bankár közötti állítólagos egyeztetésről. A három újságíró: a Pulitzer-díjra javasolt Thomas Frank riporter, a Pulitzer-díjas Eric Lichtblau felelős szerkesztő, aki nemrégiben érkezett a CNN-hez a The New York Times című napilaptól és Lex Harris, az oknyomozó riportokért felelős szerkesztő. 

A sztori – meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – arról szólt, hogy a szenátus hírszerzési bizottsága vizsgálatot folytat egy tízmilliárd dolláros orosz befektetési alap vezérigazgatója, Kirill Dmitrijev és Anthony Scaramucci közötti megbeszélés ügyében. A találkozóra a CNN szerint a Trump beiktatási ünnepsége előtti napokban került volna sor. A CNN azt állította: demokrata párti szenátorok tudni szeretnék, hogy a megbeszélésen valóban szó volt-e az Oroszország ellen hozott szankciók feloldásáról, amely az orosz befektetési alapot is érintette volna. 

A híranyag botrányt okozott, és a CNN szóvivője bejelentette: a riportot visszavonták, a televízió honlapján már nem szerepel, és írásban kértek bocsánatot Anthony Scaramuccitól, aki a bocsánatkérést elfogadta.

Scaramucci még pénteken perrel fenyegette meg a hírtelevíziót, amelynek vezetése ezt követően vonta vissza és törölte honlapjáról a hamis riportot. Az újságírók ezután mondtak le, de az esetet a CNN csak hétfőn este hozta nyilvánosságra. A tévé szóvivője részleteket nem közölt, s elhárított minden érdeklődést. Így nem derült fény arra, hogyan kerülhetett adásba a riport, és miért nem ellenőrizték az újságírók állításait. 

Donald Trumpnak régóta – már a választási kampány idejétől – feszült a viszonya a CNN-nel. A televízió tavaly nyíltan a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton mellett kampányolt, s bocsánatot is kellett kérnie, amikor kiderült, hogy a választást megelőző egyik elnökjelölti vitában Clinton előre megkapta a műsorvezetői a kérdéseket. Donald Trump a csatornát „hamis hírek” televíziójának minősítette és még soha nem adott interjút neki.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. június 27. 15:55
CigarNN
ÁlcanélküliÜrügymutyiszter
2017. június 27. 13:18
Fék nyúz
polnemkor
2017. június 27. 12:25
De durva már ez! A világ legnagyobb fake news gyára a CNN! Csupán most az egyszer nem tudták eltusolni, lebuktak. A hét elejéig még az egész világ libsi sajtójában vezető hír volt a "leleplezés"! Most bezzeg nagy kuss van, én csak most és innen értesültem róla hogy lebuktak. Más kérdés hogy ilyenkor természetesen a hírhamisítással megbízott firkászokon lehet legkönnyebben túladni, így minimalizálva a hitelességvesztést.
Megtalálta
2017. június 27. 11:42
"Donald Trump a csatornát „hamis hírek” televíziójának minősítette és még soha nem adott interjút neki." És ezzel most maga a CNN ismerte be, hogy Trumpnak igaza volt, amikor fake newsnak nevezte őket. Epic fail.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!