Összmagyar elnökjelöltet szeretne az EMNP

2019. augusztus 29. 08:56

Az Erdélyi Magyar Néppárt a közelgő államelnök-választás kapcsán közös, pártok fölött álló, összmagyar jelölt indítását javasolja – hangzott el egy aradi sajtóeseményen.

2019. augusztus 29. 08:56

Toró T. Tibor szerdán az EMNP honlapján megjelent tudósítás szerint kijelentette: „A romániai államelnök-választás célegyeneséhez közeledve bátran kijelenthetjük: ha a romániai magyar közösségnek sikerülne is a lehető legjobb jelöltet megtalálnia, akkor sem lenne magyar államelnöke az országnak.” Szerinte ugyanis a közelgő időszak remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a magyar közösség tematizálni tudja a számára jelentős kérdéseket és erőt mutasson fel. Emlékeztetett: öt évvel ezelőtt arra vállalkoztak, hogy Szilágyi Zsolt jelöltségével a közbeszéd részévé tegyék a föderalizmus, a regionalizmus és az autonómia gondolatát. Szerinte ezt Szilágyi sikerrel el is végzett.

Kijelentette: „Most a legfontosabb, hogy egységet és erőt tudjunk felmutatni, hiszen az európai parlamenti választás megmutatta: az egyszínű pártlista már nem alkalmas arra, hogy a teljes magyar közösséget mozgósítsa, ezért félre kell tennünk pártpolitikai különbözőségeinket, s egy olyan jelöltet kell találnunk, aki köztiszteletnek örvend, pártok fölött áll és képes a nemzeti konszenzust megteremteni és felmutatni, s akire szívesen szavaz majd minden erdélyi magyar.” 

Csomorátnyi István, a Néppárt elnöke a sajtóeseményen foglalkozott a romániai kormányválsággal is, ezzel kapcsolatban kijelentette: a PSD-ALDE-kormány perspektívátlan, nem képes működő jövőképet kínálni egyetlen romániai állampolgárnak sem. Szerinte hibás lépés ezt a kormányalakulatot – kívülről vagy belülről – támogatni. Úgy véli, mára pedig beigazolódott: az elmúlt három évben egyetlen olyan megvalósítást sem sikerült elérnie a kormánypártoknak, melyekre büszkék lehetnek.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. augusztus 29. 09:57
Engem csak az érdekel, hogy össze tudjanak fogni az erdélyi magyarok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!