Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Európának növekednie kell, hogy képes legyen nagyban játszani

2019. október 29. 15:30

Minden alkalommal, amikor az Európai Unió bezárja kapuit a potenciális új tagok előtt, a hanyatlás útját választja.

2019. október 29. 15:30
Dmytro Kuleba

 „Európa vágya régi globális hatalmi státuszának visszaszerzése. (...) A cél elérése érdekében mozgósítania kellene rendelkezésre álló forrásait, azonban úgy tűnik, hogy jelenleg nincs erre utaló törekvése.  Európa zsugorodik. Az Egyesült Királyság készen áll az Unióból való kilépésre, miközben a bővítés megállt, az Albániával, illetve Észak-Macedónia folytatott tárgyalások megkezdése is távlati kilátás maradt.”

„A zsugorodás indoka azonban mélyebben rejlik. Az erősebb Európa vágya megjelenik, azonban a megteremtéséhez szükséges bátorság hiányzik. Nem a bővítés gyengíti az EU-t, hanem az önbizalom hiánya. (...) Minden alkalommal, amikor az Európai Unió bezárja kapuit a potenciális új tagok előtt, a hanyatlás útját választja.”

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. december 11. 18:53
Ameddig az EU a NATO tagja, addig nem saját magát bővíti, hanem az amerikai érdekszférát.
Akitlosz
2019. december 11. 18:50
Tipikus birodalmi hozzáállás. Rómának is addig ment jól a szekere, ameddig növekedni tudott. Azért remélem, hogy luftballont látott már! Lehet fújni, szép nagyra, sőt még annál is nagyobbra is, de azért van egy határ. Hatalmas, rendkívül heterogén birodalom nem marad sokáig egyben. Uniformizált birodalom pedig az európai országok és nemzetek végét jelenti. De erre szerencsére kevés az esély. A skótokat rá lehetett idomítani az angol nyelvre, de a magyarokat nem fogják tudni. A baszkoknak sohasem volt saját országuk és még így sem hajlandóak feladni és asszimilálódni. De más probléma is van. Az EU ki sem látszik az Amerikai Egyesült Államok seggéből. Túl gyáva ahhoz, hogy önálló legyen. Na meg aztán Rómában volt olyan szabály, hogy Rómában éljél úgy, mint egy római! Az EU-ban nincsen olyan szabály, hogy Európában éljél úgy, mint egy európai. Az a szabály, hogy Európában éljél úgy, mint egy muzulmán és akkor talán nem te leszel a terror következő áldozata. Úgyhogy nem igazán adottak a feltételek ahhoz, hogy az EU-ból valaha is sikeres birodalom legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!