Lengyel biztosjelölt: Nem helyes irány az agrárpolitika renacionalizációja

2019. október 01. 17:57

Egyetlen évtized alatt négymillió gazdát vesztett el Európa, ezért hosszú távú mezőgazdasági jövőképre van szükség – jelentette ki Janusz Wojciechowski, az új Európai Bizottság lengyel jelöltje, aki az agráriumért felelne majd. Tudósításunk Brüsszelből!

2019. október 01. 17:57
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Janusz Wojciechowski, az Európai Parlament veterán képviselője, a lengyel Jog és Igazság párt politikusa, jelenleg az Európai Számvevőszék tagja tartotta meg negyedórás bemutatkozó beszédét kedd délután, mint az új Európai Bizottság mezőgazdasági biztosjelöltje. Mint eddig is, a jelöltek meghallgatását követően 25 kérdésre és további tisztázó kérdésekre feleltek.

Wojciechowski azzal – a saját bevallása szerint is pesszimista – adattal kezdte bemutatkozását, hogy

egyetlen évtized alatt négymillió gazdát vesztett el Európa,

azaz naponta több mint ezret, és csupán háromórás meghallgatása alatt pedig közel újabb százat. Mint a lengyel politikus elmondta, Ursula von der Leyen külön arra kérte meg őt, hogy „hosszú távú európai mezőgazdasági jövőképet” dolgozzon ki.

Mint Wojciechowski fogalmazott, már létezik európai klímapolitika, energiapolitika, de nincsen hosszútávú, megreformált mezőgazdasági politika, noha ez nem csak a termelők, de az egész társadalom, illetve a bolygó érdeke is lenne. Tervébe ezért a klímavédelem, a biodiverzitás óvása és az állatjólét hangsúlyosan fog szerepelni.

Wojciechowski szintúgy kiemelte, hogy borúlátó helyzetelemzése mellet az „igaz képet” egyelőre még nem ismerjük az európai mezőgazdaság jelenlegi helyzetével kapcsolatban, az általános helyzetnél mélyebb ismereteket kellene szerezni.

A politikus kijelentette, hogy a környezetbarát mezőgazdaságot támogatni fogja, konkrétabban

védeni fogja azokat a termelőket, akik a környezetvédelem és az állatjólét ügyeit szem előtt fogják tartani.

Ezek mellett megválasztása esetén támogatná a kis- és középtermelőket illetve a családi kézben lévő farmokat. 

Wojciechowski hozzátette: minden farmereket képviselő szervezettel és civil szervezettel nyitott a dialógusra.

Mint korábban, ezt a meghallgatást is kérdések követték. A kérdésre, miszerint a közös agrárpolitika reformja nem adna-e több teret a különböző kérdések nemzetállami szintű kezelésének, Wojciechowski kijelentette, hogy a renacionalizáció nem helyes irány, ellenben a közös célokra és közös problémákra kell koncentrálni a párbeszéden keresztül. Közös problémaként példának okáért a klímaváltozást említette. 

A politikus más kérdésre felelve kiemelte, hogy a termelők egyik fő feladata minden európai lakos élelmiszerrel való ellátottságának biztosítása, és biztosként feladatának tekintené a támogatás nyújtását ezen célnak elérésére. 

A felvetésre, miszerint mérsékelni kéne a nemzetközi kereskedelem negatív hatásait az európai farmerek esetében, Wojciechowski azt felelte, hogy

a termelőknek nyerniük, nem pedig veszteniük kellene a nemzetközi kereskedelemmel.

A politikus kiemelte, hogy a rovarirtók használatának szabályozása terén az importált áruk termelőinek is ugyanolyan elvárásoknak kellene megfelelniük, mint a „saját termelőinknek”. 

A termelők támogatásának kérdése kapcsán külön említette a német, osztrák és lengyel farmerek jó helyzetét, miközben a portugál termelőknél az elöregedést, az ír farmerek esetében pedig a Brexit lehetséges hatásait említette. Egyéb kérdésekre kijelentette, hogy a bürokrácia csökkentését tervezi a termelők munkájának megkönnyítésére.

A kérdést, miszerint a Donald Trump amerikai elnök által jelentett vámfenyegetést hogyan tervezi kezelni, Wojciechowski azzal hárított, hogy ez a hétfőn bemutatkozott Phil Hogan kereskedelmi biztos területe lesz majd.

Egy kérdés, mely Wojciechowski korábbi utazási büdzséjének felhasználása körüli botrányt érintette, láthatóan kellemetlen perceket jelzett a lengyel biztosjelöltnek. 

Wojciechowski záróbeszédében a dialógus fontosságát emelte ki.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2019. október 01. 22:18
Mi a francnak gazda, amikor áradnak a gyapotszedők Európába
írmag
2019. október 01. 20:21
A hatalmat a túlnépesedéssel kívánja megtartani a pénzügyi világ. Európának ebből ki kell maradni, a népesség mérséklete nem a mi feladatunk, ezt végezzék ők el!
jóember
2019. október 01. 18:58
"A politikus kiemelte, hogy a rovarirtók használatának szabályozása terén az importált áruk termelőinek is ugyanolyan elvárásoknak kellene megfelelniük, mint a „saját termelőinknek”. Ez bizony jó ötlet, csak az a kérdés, hogy ez miért csak ötlet miért nem vezették be már korábban. Más, előnyösebb feltételekkel versenyeztek az EU-n kívüli termelők az EU piacán, ez hatalmas szégyene az Európai Bizottságnak (a többi között).
Akitlosz
2019. október 01. 18:35
Engedélyezzék a kender és a mák legális termesztését és akkor lesz elegendő gazda! Ha megéri, akkor érdemes dolgozni. De ha nem éri meg, akkor nem érdemes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!