Maas: A német egység jelentős részben az Egyesült Államoknak köszönhető

2019. november 07. 18:31

A német tárcavezető amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval közösen tartott sajtótájékoztatót.

2019. november 07. 18:31

A német egység jelentős részben az Egyesült Államoknak köszönhető – jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter a berlini fal lebontásának 30. évfordulója alkalmából tartott csütörtöki rendezvényen Lipcsében.

„Az Egyesült Államok vezető szerepe nélkül nem lett volna újraegyesítés” – hangoztatta a tárcavezető amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval közös sajtótájékoztatóján. Elkötelezettek vagyunk az Egyesült Államok iránt és nagy hálával tartozunk – emelte ki Maas. Szabadságunkat és egységünket  jelentős mértékben az Egyesült Államoknak köszönhetjük- tette hozzá.

A német tárcavezető hivatali partnerével szót ejtett aktuálpolitikai kérdésekről is. Maas hangsúlyozta Németország minden tőle telhetőt megtesz egy újabb normandiai formátumú, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével tartandó csúcstalálkozó megvalósítása érdekében. 

Az amerikai külügyminiszter Ukrajnáról

Pompeo Ukrajna kapcsán arról beszélt: az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy  a kijevi vezetés számolja fel a korrupciót. „Az Egyesült Államokat aggasztja a korrupció magas szintje Ukrajnában. Minden eszközt megadunk Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a korrupció felszámolásához” – jelentette ki.

Pompeo nagyobb nyomásgyakorlásra szólította fel a nemzetközi közösséget Iránnal szemben, miután a teheráni vezetés a napokban újabb intézkedésekkel tovább csökkentette a 2015-ös többhatalmi megállapodásból fakadó kötelezettségei teljesítését.

Az amerikai tárcavezető egyben méltatta Németország erőfeszítéseit a nemzetközi konfliktusok rendezésében. „Németország nagyszerű partner sok nemzetközi probléma  megoldásában” – húzta alá Pompeo. „Elveink és aggályaink is azonosak. Néha eltér a megközelítésmódunk, de ez előfordul jó barátok és szövetségesek között” – mondta. Pompeo a NATO-t a történelem egyik legfontosabb stratégiai partnerségének nevezte.

Pompeo menetrendje

Az amerikai külügyminiszter szerda este érkezett Németországba. A nap folyamán meglátogatta az amerikai csapatokat a bajorországi Grafenwöhrben és Vilseckben. Az amerikai tárcavezető emellett látogatást tett Mödlareuth településen is az egykori belnémet határon, valamint a lipcsei Szent Miklós-templomban.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
schulraugue
2019. november 08. 10:24
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
luzitanxaver
2019. november 07. 21:16
Maas a közelmúltbeli, arcéllel nem igazán vádolható német külügyminiszteri mezőnyből is egyértelműen kitűnik - lefelé.
Akitlosz
2019. november 07. 19:33
Németország 1945. óta nem kap esélyt, hogy saját magát vezesse. Maga pedig képtelen visszaszerezni a szuverenitását.
Akitlosz
2019. november 07. 19:31
"Maas: A német egység jelentős részben az Egyesült Államoknak köszönhető" Mert úgy tudták a Varsói Szerződés tag NDK-t a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben a NATO-hoz csatolni. Bármi egyéb módszer sokkal lassabb és sokkal macerásabb lett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!