Trump körül forgott a demokrata tévévita

2019. november 21. 08:58

Egymást, a republikánus elnököt, de Hillary Clintont sem kímélték a még versenyben maradt demokrata elnökjelöltek a legújabb, ezúttal Atlantában megrendezett tévévitán.

2019. november 21. 08:58

Elsősorban Donald Trump amerikai elnök alkotmányos felelősségre vonásának lehetőségéről és az egészségügyi reformról vitáztak a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok szerdán este Atlantában.

A vitában, amelyet a The Washington Post című lap és az MSNBC televízió szervezett meg, a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó tíz politikus vett részt: Joe Biden volt alelnök, Elizabeth Warren massachuettsi, Bernie Sanders vermonti, Cory Booker New Jersey-i, Amy Klobuchar minnesotai és Kamala Harris kaliforniai szenátorok, Tulsi Gabbard hawaii képviselő, Pete Buttigieg, egy indianai kisváros polgármestere, Andrew Yang vállalkozó és Tom Steyer milliárdos.

Warren továbbra is hisz Trump elmozdításában

A vita kezdetén valamennyi elnökjelölt-aspiráns reagált az elnök alkotmányos elmozdítását célzó eljárást (impeachment) megelőző képviselőházi meghallgatásokra. Szinte egyöntetűen elítélték az elnök Ukrajnával kapcsolatos lépéseit. Elizabeth Warren a műsorvezető kérdésére adott válaszában leszögezte: mindenképpen megpróbálja majd meggyőzni republikánus szenátortársait, hogy szavazzák meg az elnök elmozdítását. „Senki nem állhat a törvények felett” – hangsúlyozta a massachusettsi szenátor. Egyben ígéretet tett arra, hogy ha elnök lesz, választási kampányának egyetlen adományozójának sem „ad” nagyköveti posztot.

Bernie Sanders a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásának fontosságát hangsúlyozta, Klobuchar és Buttigieg pedig a Trump-korszak utáni politika elsődleges feladatának az ország „újraegyesítését” nevezte. Buttigieg az előző elnököt, Barack Obamát idézte fel példaként, mint akinek szerinte sikerült az ország összefogása. A korábbi televíziós vitákban éles és heves szópárbajt vívtak a politikusok az egészségbiztosításról. Ez az éles vita ezúttal elmaradt, bár mindenki kifejtette a véleményét. A mindenkinek alanyi jogon járó egészségbiztosítást ismét Elizabeth Warren és Bernie Sanders szorgalmazta, Joe Biden azonban ennek veszélyeire figyelmeztetett, és az előző elnök nevével fémjelzett Obamacare-törvény finomítását javasolta.

Bírálták Trumpot, de kapott Hillary Clinton és Biden is

Tulsi Gabbard elsősorban külpolitikai kérdésekben csillogtatta meg szónoki képességeit. Mint mondta: véget kell vetni a George W. Bush és Hillary Clinton féle külpolitikának, amely „folyton rendszerváltozásokat erőltetett külföldön, és közben háborúkat vívott diktátorok eltávolítása érdekében”. „Teljesen felesleges katonáinkat olyan háborúkba küldeni, amelyek azután éppen a mi nemzetbiztonságunkat ássák alá” – szögezte le Gabbard, aki maga is két háborút megjárt veterán. Kamala Harris Trump elnök Észak-Korea-politikáját bírálta. Kijelentette, hogy Trumpot az észak-koreaiak megvezették. Bírálta, hogy az elnök egyoldalúan felmondta a többhatalmi iráni atomalkut és a párizsi nemzetközi klímaegyezményt. Joe Biden egyetértett vele, és kiemelte, hogy szerinte Trump „megadott az észak-koreaiaknak mindent, amit csak akartak”.

Bernie Sanders éppen külpolitikai kérdésekben támadta Joe Bident. Azt mondta: Biden – vele ellentétben – támogatta az iraki háborút, és az öbölháborút is. Kamala Harisszel majdnem valamennyi vitázó egyetértett, amikor kifejtette: a párton belül ki kell kovácsolni egy Barack Obama vezette koalíciót, hogy a demokraták győzhessenek a jövő évi választásokon.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!