Tom Steyer amerikai elnökjelölt a rabszolgák leszármazottainak kárpótlását tűzte ki célul

2020. február 28. 20:05

Steyer egy kampányrendezvényen úgy fogalmazott: „ki kell mondani az igazságot arról, ami történt, és jóvá kell tenni, annak érdekében, hogy előre tudjunk lépni”.

2020. február 28. 20:05

A demokraták elnökjelöltségére pályázó kaliforniai milliárdos, Tom Steyer a rabszolgák leszármazottainak kárpótlását javasolta Dél-Karolinában, ahol szombaton tartják a demokraták az előválasztást. Steyer a dél-karolinai Myrtle Beach üdülővárosban tartott kampányrendezvényen úgy fogalmazott: „ki kell mondani az igazságot arról, ami történt, és jóvá kell tenni, annak érdekében, hogy előre tudjunk lépni”. Szavait a híradások szerint kitörő taps fogadta.

Dél-Karolinában a lakosság mintegy 60 százaléka afroamerikai. A 400 évvel ezelőtt Afrikából behurcolt rabszolgák 40 százaléka éppen a második legnagyobb dél-karolinai városba, Charlestonba érkezett meg. A rabszolgák ma élő, távoli leszármazottainak adandó kárpótlást az Egyesült Államokban egyre többen követelik, bár a választási kampányban eddig nem került hangsúlyosan szóba. Egyedül a demokraták elnökjelöltségéért folyó küzdelemből már kiszállt Kamala Harris, kaliforniai szenátor beszélt erről a kampánya során, de felvetése visszhang nélkül maradt. Igaz, a kárpótlás megoldásának konkrétumait ő sem fejtette ki.

Ugyanakkor néhány kezdeményezés azért történt. Tavaly áprilisban például a washingtoni Georgetown Egyetem diákjai megszavazták egy olyan pénzügyi alap létrehozását, amelyből kárpótolnák annak a 272 rabszolgának a kései leszármazottait, akit 1838-ban az egyetem finanszírozásának költségei miatt adtak el.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2020. május 12. 17:39
Az összes fényűzően élő felete, színészek, művészek, orvosok, jogászok, üzletemberek és politikusok gondolom visszaadják az összes vagyonukat, hisz annak megszerzése csak azért volt lehetséges, mert a dédapjumat valaki felrakta a hajóra. Enélkül valahol egy szavannai sárkunyhó oldalában lébecolnának ma is, nem élvezhették volna a fehérek által épített civilizáció nyújtotta előnyöket. Balga balosok figyelmébe: ki járt jobban, akinek a felmenőit felrakták a hajóra vagy akinek a felmenőit nem? Kinek van ma jobb élete: egy szegény feketének afrikában vagy egy feletének az usában mégha szegény is?
toef36
2020. május 12. 16:55
KÉTSZÁÖTVEN év után ez egy morbid gondolat, vagy még annál is bolondabb!
hakos
2020. március 01. 21:40
Ezek szerint az amerikában való élet nagy sérelmet jelent a ma élő négerek számára, hisz a kártérítést ők kapnák, nem az odahurcolt őseik. A teljes kártérítés tehát az lenne, ha visszavinnék őket Afrikába. Van is ott már egy Libéria nevű ország, élhetnének ott sérelem nélkül boldogan.
998877
2020. március 01. 13:31
A first nation indiánokat is illene kárpótolni. Kifosztották és megsemmisítették őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!