Kötelező női kvótát vezetne be a cégek vezetőségében az EU

2020. március 05. 18:32

Büntetésre számíthatnak azok a tőzsdei cégek, amelyek igazgatótanácsában nem éri el a 40 százalékot a női tagok aránya. Legalábbis abban az esetben, ha az Európai Bizottságnak másodjára sikerül keresztülvinnie az erről szóló irányelv-javaslat elfogadását. Brüsszel 2012-ben már tett egy kísérletet ezzel kapcsolatban, akkor még sikertelenül.

2020. március 05. 18:32
null

Újjáélesztené a tőzsdei cégek igazgatótanácsában kötelező női kvótát előíró uniós szabályozásról szóló terveit az Európai Bizottság, mivel elégedetlen az e téren tapasztalható fejlődéssel. Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos szerint a kötelező kvóta ugyan „csúnya kifejezés”, de ugyanakkor „szükséges rossz” is, hacsak „nem akarunk újabb 100 évet várni arra, hogy a dolgok maguktól megváltozzanak”. 

Egy 2012-es irányelv-tervezet értelmében büntetéssel számolhatnak azok a tőzsdén bejegyzett európai vállalatok, amelyeknek igazgatótanácsában nem éri el a 40 százalékot a női tagok aránya. A kezdeményezés a közép- és észak-európai államok ellenállása miatt halt el hét évvel ezelőtt. 

A Bizottság csütörtöki bejelentése érelmében a kérdés újra napirendre kerül a nemi egyenlőségről szóló új ötéves stratégia keretében. A stratégia többek között a nők elleni erőszak, a szexuális zaklatás és a női nemiszerv-csonkítás kapcsán irányozna elő uniós jogharmonizációt. 

Brüsszel szerint a női egyenjogúság érvényesülése különösen a politikai és gazdasági döntéshozatal szintjén van veszélyben. Bár a vállalati igazgatósági testületekben már most 25 százalék fölött van a női tagok átlagos aránya az unióban, a Bizottság erről szóló felmérése szerint lelassult a növekedés üteme 2015 óta.  

Az uniós illetékesek azokat az országokat kívánják példaként állítani a többi tagállam elé, amelyekben már most kötelező kvóták vannak érvényben, és amelyekben ennek következtében gyors változás volt tapasztalható a nemi arányok változása terén a vezetői testületekben. Ezek közé tartozik Németország, Franciaország, Olaszország és Belgium. 

A Bizottság adatai szerint Franciaország az egyetlen, ahol az arány már meghaladta a 40 százalékot, Olaszországban pedig 36 százalékon áll, illetve Svédország és Finnország is megközelítik az értéket. 

A kötelező kvóták mellett Ursula von der Leyen bizottsági elnök ígérete értelmében egy másik szabályozási javaslattal is elő kíván állni a brüsszeli testület az év végéig, amely nagyobb átláthatóságot biztosítana a férfi és női fizetések összehasonlíthatósága érdekében.
 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZolieM
2020. április 08. 17:14
Vagy legyen női kvóta minden munkahelyen, vagy sehol. Miért csak a zsíros állásokban kell ez? Ne legyen kivételezés!
barnabibambi
2020. április 08. 17:14
Idióta ötleteik vannak az EU libbantjainak.A Cégvezető garnitúra kiválasztásánal csak a tehetség és rátermettség ,képzetség dominálhat,más szempontok csak károkat okoznak. Látszik hogy a koronavírus pusztít közöttük és agyhalottak a buggyant libbantak!
ato boldizsár
2020. április 08. 17:14
Elmebetegek.
luzitanxaver
2020. április 08. 17:14
Ez egy remek állatorvosi ló arra, hogy az intézmények bizonyos képviselői (a magasabb szinteken sajnos 100-hoz erősen közelítő százalékuk) képtelenek elengedni a kényszeres társadalammérnökösködő top-down "megoldásokat". A másik a "menekült"kvóta, ami minden ellenkező híresztelés ellenére szintén nem döglött, csak pihen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!