Erre tessék gombot varrni, Magyar úr! Az Európai Bizottságnak pedig ezúton is hálásan köszönjük
Némelyeknek egyszerűen mindig sikerül olyan szögből nézni az eseményeket, ahonnan Magyarország egy merő lúzer. Francesca Rivafinoli írása.
A gyártók aggodalmukat fejezték ki a romániai vendéglátóipar helyzete miatt, mert jelenleg a vendéglátópari egységek csak takaréklángon működnek.
Romániában 10 százalékkal csökkent a sörfogyasztás a koronavírus-járvány kezdete óta, a március-május közötti időszakban, de a gyártók arra számítanak, hogy a krízis leginkább a harmadik negyedévben fogja éreztetni hatását – közölte csütörtökön a romániai sörgyártók egyesülete.
A gyártók aggodalmukat fejezték ki a romániai vendéglátóipar helyzete miatt, mert jelenleg a vendéglátópari egységek csak takaréklángon működnek, beltérben nem fogadhatnak vendégeket, csak teraszokon, és ott is korlátozott számban. Emellett Romániában az elmúlt időszakban nőtt a fertőzések száma, és a hatóságok bejelentették, hogy harminc nappal meghosszabbítják a veszélyhelyzetet. Az egyesület emlékeztetett, hogy hagyományosan a harmadik negyedévben fogy a legtöbb sör, az számít a csúcsidőszaknak, ezért arra számítanak, hogy ekkor fog leginkább megérződni a fogyasztás csökkenése.
Úgy vélik, létfontosságú a kormány által a vendéglátóiparban működő vállalatok számára meghirdetett támogatások mielőbbi átültetése a gyakorlatba. Julia Leferman, az egyesület igazgatója szerint fontos lenne, hogy akár helyi önkormányzati döntésekkel lehetségessé váljon a teraszok felületének bővítése, mobilbárok létesítése. Felhívták a figyelmet, hogy március óta 30 százalékkal nőtt a sör fogyasztása az egyszerhasználatos csomagoló anyagokból.Tavaly Romániában 16,8 millió hektoliter sört fogyasztottak, alig 0,4 százalékkal többet az előző évinél, az egy főre jutó fogyasztás évi 86 liter volt, 1 literrel haladta meg az előző évben jegyzett 85 litert.
(MTI)
Nyitóképünk forrása: MTI Fotó, Veres Nándor.