Európát is elérte az amerikai erdőtüzek füstje

2020. szeptember 16. 13:48

Az Amerika nyugati partvidékén égő tüzek 30,3 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki augusztus közepe óta.

2020. szeptember 16. 13:48
null

Műholdfelvételek tanúsága szerint Európát is elérte az Egyesült Államok nyugati partvidékén pusztító heves erdőtüzek füstje – jelentette be szerdán az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata (CAMS). A közlés szerint a Kalifornia, Oregon és Washington államban tomboló tüzek füstje 8000 kilométert megtéve elérte Nagy-Britanniát és Észak-Európa egyes részeit. Az Amerika nyugati partvidékén égő tüzek 30,3 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki augusztus közepe óta – mondta Mark Parrington, a CAMS vezető beosztású kutatója, az erdőtüzek szakértője.

Az európai légkörfigyelő szolgálat fennállásának 18 éve alatt még soha észleltek ilyen nagy kiterjedésű és intenzitású tűzvészt – hangsúlyozta a tudós, hozzátéve, hogy a tüzekből származó füst vastagsága „óriási”, a vonatkozó mérőszám, az aeroszol optikai mélység (AOD) 7-es szintű vagy azt meghaladó, és ezt független szárazföldi mérések is megerősítik.

(MTI)

(Fotó: A Beachie Creek Fire elnevezésű erdőtűzben leégett park az Oregon állambeli Mill Cityben 2020. szeptember 13-án.
MTI/AP/Rob Schumacher/Statesman-Journal/Rob Schumacher)

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. szeptember 17. 03:57
Magyarországon meg jan 01.-től tilos a kerti zöld hulladék égetése. Úgy néz ki az Egyesült Államok bűnhődik a Magyarország ellen elkövetett bűneiért. A bűn,és bűnhődés tétele való igaz.
mokány
2020. szeptember 16. 19:25
Budapest körül szmog látható !!!!!!
lynx
2020. szeptember 16. 19:01
30 millió tonna + szén-dioxid. Hol a sok zöld, miért nem mentek segíteni eloltani? Itt erőltetik a villanyautókat, amott meg millió tonna számra megy a szén-dioxid a levegőbe.
még fokozza
2020. szeptember 16. 13:59
Alaposan át kellene vizsgálnunk mit tehetünk Magyarországon erdőtűz tragédia esetén. Ha bekövetkezik már késő lesz gumicsizmában nyilatkozatokat adni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!