Rekordszámú érmet szerzett a londoni Pezsgő Világbajnokságon egy erdélyi pezsgő

2021. október 28. 14:53

A pincészet három arany- és egy ezüstérmet nyert.

2021. október 28. 14:53
null

Ötödik éve bizonyítanak a Carassia pezsgők a legrangosabb nemzetközi mezőnyben, a legszigorúbb minőségi standardok mellett lebonyolított londoni Pezsgő Világbajnokságon.

A pezsgők eddigi legeredményesebb évüket zárták

Az idei Világbajnokságra beküldött tételek a mennyiségileg korlátozott, minőségileg kiemelkedő 2017-es évjárat alapboraiból készültek, a Carassia Rosé pedig a 2018-as sokat ígérő évjárat előfutára. A Carassia Rosé Brut a minden szempontból kiemelkedő 2018-as évjárat alapboraiból, 10% vörösbor hozzáadásával került palackba második erjedésre. Elegáns gyümölcsösségét, komplexitását és hosszú lecsengését emelték ki a bírák. A két magnum tétel ismét bizonyította, hogy ez a palackméret, a lassú érlelés kiemeli a pezsgő eleganciáját és komplexitását, ugyanakkor szépen megőrzi frissességét, gyümölcsösségét. 

Ismételten aranyérmes lett a két pezsgőalapfajta házasításából készült Carassia Classic Brut Magnum – 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir – testessége, komplexitása a hosszú palackos érlelésnek tudható be, kiemelkedő frissessége pedig a magnum-hatás sajátossága. A 100%-ban Chardonnay alapú Carassia Blanc de Blancs Magnum szintén három éves palackos érlelést követően került degorzsálásra. Gazdag, érett élesztős aromáit és frissességét kiemelve aranyérmet ítéltek neki. 

A standard palackos Carassia Classic Brut 60% Chardonnay, 40% pinot noir házasítás pedig ezüstérmet kapott.

Az erdélyi Szilágy megyében található Kárásztelek településen épült pincészet tulajdonában lévő 2011-ben telepített huszonkét hektáros birtok alapjaitól – fajtaösszetételét és elhelyezkedését tekintve – pezsgőkészítésre épült és ennek megfelelő standardok szerint kerül művelésre. A birtok közepén elhelyezkedő pinceépület lehetővé teszi, hogy a gyümölcs percek alatt feldolgozásra kerüljön, ami a pezsgő alapborok esetében meghatározó. A pezsgőkészítés minden mozzanata – az alapborok készítésétől, a palackos érlelésen keresztül a degorzsálásig – helyben történik

 Nyitókép: Carastelec Sparkling Winery Facebook-oldal

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
garabonciás
2021. október 28. 18:30
Az az egész világ számára román, sajnos. Egyébként Partium, nem Erdély.
navis praetoria
2021. október 28. 16:45
Évekkel ezelőtt nagy port vert fel, amikor a világ top pezsgő szakértői Londonban egy bekötött szemmel végzett kóstoló teszt végén a Tesco 4 fontos pezsgőjét hozták ki győztesnek, megelőzve a Mummot, a Dom Perignont, a Taittingert, a Moet Chandont, az özvegy Cliquotnét, meg a többieket.
Magyarok Pásztora
2021. október 28. 15:25
Kárásztelek, Ip, Nagyfalu, igen, még magyar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!