A szerb kormány korlátozta az alapvető élelmiszerek árát, hogy megállítsa az inflációt

2021. november 30. 17:01

A kabinet a kristálycukor, a tej, a napraforgóolaj, a liszt, valamint a sertéshús árának emelését tiltotta meg.

2021. november 30. 17:01
null

Korlátozta az alapvető élelmiszerek árát a szerb kormány a következő két hónapra, hogy visszaszorítsa az inflációt – közölte a kormány sajtószolgálata kedden. A kabinet a kristálycukor, a tej, a napraforgóolaj, a liszt, valamint a sertéshús árának emelését tiltotta meg azzal, hogy közölte, ezeknek az élelmiszereknek az ára nem haladhatja meg a november 15-i szintet.    

Októberben az infláció 6,6 százalékos volt, ami jelentősen meghaladja a központi bank által előirányzott három százalékot, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni.    

A kormány határozata szerint a gyártók a következő két hónapban sem szállíthatnak az átlagosnál kevesebb árut a boltokba. Az intézkedések megszegéséért magas pénzbírság, illetve a kereskedelmi tevékenységtől történő eltiltás jár.

(MTI)

Fotó: DIMITRIJE GOLL / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Láncfűrészes Attasé
2021. november 30. 18:27
Van ez a piaci kapitalizmusnak hívott valami. E fenti elképzelés kiváló arra, hogy vállalkozások menjenek csődbe. Veszteségesen miért is kellene termelniük? Hogy ne kapjanak büntit? Mert akkor nem mennek csődbe? Inkább az alapvető élelmiszerek áfáját kellene csökkenteni ott is. Lehet azt mondani, kedves kádáristák, hogy mától mindenkinek három hatvan a kenyér, csak éppen nincs, mert a csúnya gonosz imperialistákok nem termelnek. Lehet teljesen tervutasításos, államszocialista alapokra helyezni a termelést, de ennek az eredményei a gazdaságra és a társadalmi korrupcióra már jól ismertek. Ezek a mesterséges sokkok mondjuk inkább szektorok kicsinálására és a piac "jóoligarchák" általi nyomott áron történő felvásárlására jók.
zara
2021. november 30. 17:54
ez igy hülyeség, garantált eredmény h hiány lesz belőlük... csökkentsenek áfát az segit...
konfucius
2021. november 30. 17:54
Márky Zay seggfej figyelmébe: így is lehet, érted, barom?
quimby
2021. november 30. 17:38
És a tojás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!