Nagy pofon Bidennek: a demokraták elvesztették Virginiát

2021. november 03. 15:51

Joe Biden egy évvel ezelőtt 10 százalékponttal nyert Virginiában az elnökválasztáson.

2021. november 03. 15:51
null

A republikánus Glenn Youngkin nyerte Virginia állam kormányzóválasztását az Egyesült Államokban. Ellenfele a 2017 előtti kormányzó, a demokrata Terry McAuliffe volt, aki csak azért nem állt az elmúlt négy évben is az állam élén, mert Virginia alkotmánya ezt nem engedi, a 2017-es választást addigi helyettese nyerte. 

A virginiai választást széles körben Joe Biden elnökségéről szóló népszavazásként kezelték, így a vereség még nagyobb nyugtalanságot kelthet a demokraták között – teszi hozzá a BBC. Biden egy évvel ezelőtt 10 százalékponttal nyert Virginiában az elnökválasztáson.

LMBTQ-propaganda, kritikai fajelmélet

A választást az LMBTQ-propagandához való hozzáállás döntötte el: McAuliffe (Biden és Obama nyomására) bejelentette, hogy engedélyezni fogja az iskolákban az LMBTQ-érzékenyítést, akkor is, ha a szülők azt nem engedik, Youngkin ezt élesen ellenezte.

Egészen az utolsó hetekig a demokrata jelölt előnyét mutatták a közvéleménykutatások. Október 23-án aztán Barack Obama, majd október 26-án Joe Biden is elment Virginiába McAuliffe mellett kampányolni. Obama beszédében kiállt amellett, hogy az iskolákban tanítsák az úgynevezett „kritikai fajelméletet”, amely egyszerűen arról szól, hogy a fehérek elnyomók és rasszisták.

A demokrata McAuliffe bejelentette, ha ő lesz a kormányzó,

engedélyezni fogja, hogy az állami iskolákban a kiskorú iskolásoknak LMBTQ-érzékenyítő foglalkozásokat tartsanak a szülők tudta és beleegyezése nélkül.

A republikánus Youngkin természetesen felháborodottan tiltakozott és jól láthatóan a szülők mellé álltak.

A Breitbart közben kinyomozta: McAuliffe magániskolába járatja a gyerekét, ahol nem tartanak ilyen jellegű foglalkozásokat.

: McAuliffe magániskolába járatja a gyerekét, ahol nem tartanak ilyen jellegű foglalkozásokat.

A kormányzó-helyettesi posztot is a republikánus jelölt húzta be

Youngkin az exit poll szerint nem csak az állam lakosságának 72 százalékát kitevő fehér szavazóknál nyert magabiztosan, de az 5 százalékot kitevő latino (dél- vagy közép-amerikai származású spanyol ajkú) szavazóknál is. Virginiában a kormányzó-helyettest is közvetlenül választják, itt is a republikánus jelölt nyert, Winsome Sears, aki egyébként fekete nő, sőt a főügyész is – aki az állam igazságügyi miniszterének számít, de egyben a vezető ügyész is, és közvetlenül választják – valószínűleg republikánus lesz. 

Sears győzelme után üzent is a demokratáknak, akik szerint az Egyesült Államokban még mindig faji elnyomás van:

Ha nem vennétek észre fekete vagyok, és fekete voltam egész életemben.

A jobboldal szimbolikus győzelme, hogy az első fekete nő, aki Virginiában választást nyert, republikánus és nem demokrata, bizonyítva, hogy nem a bőrszín dönt, hanem a politika.

Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiababa
2021. november 03. 20:29
Felébresztették hogy megmondják neki az eredményt?
balbako_
2021. november 03. 19:17
Lehet, hogy meg sem nyerték?
rókabácsi
2021. november 03. 19:02
a bidéből kifolyt a szar!
Rocktoberi
2021. november 03. 18:31
A rasszista elnyomás témával és az LMBTQ baromsággal nem tudtak nyerni. Ez, hogy lehet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!