Huszonkét milliárd eurónyi orosz tartalékot fagyaszt be Franciaország

2022. március 20. 22:19

Ezek az alapok február közepén Oroszország arany- és devizatartalékainak mintegy 4 százalékának feleltek meg.

2022. március 20. 22:19
null

A döntésekről Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter számolt be – adta hírül az Euronews.

Korábban Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter azt mondta, hogy Oroszország devizatartalékainak mintegy felét zárolták a szankciók miatt. Azt is hozzátette, hogy azért tartották ezeket a pénzeszközöket külföldön, hogy devizában tudjanak fizetni.

Milliárdokat érő jachokat is lefoglaltak

Barcelonában ideiglenesen lefoglalták a 47 milliárd forintot érő Valerie nevű luxusjachtot. A Pandora Papers oknyomozó újságírói szerint a jacht tulajdonosa az egykori KGB-tiszt, Szergej Csemezov, aki jelenleg az orosz Rostec techvállalat vezérigazgatója, és szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyinnal.

Roman Abramovics orosz milliárdos szuperjachtja, a Solaris a lefoglalás előtt sietősen elhagyta Barcelona kikötőjét. A 207 milliárd forintot érő jacht jelenleg Montenegróban van.

Március eleje óta uniós országok sorra foglalták le orosz miliárdosok villáit és jachjait.

Újabb ausztrál szankciók

Vasárnap Ausztrália is bejelentette a Moszkva elleni további szankciókat.

„A kormány azonnali hatállyal megtiltotta a timföld, valamint az aluminiumércek – ide értve a bauxitot is – exportját Oroszországba. Ez jelentősen korlátozza az Oroszország számára kritikus exportcikknek számító aluminiumgyártási kapacitást” –mondta Scott Morrison, ausztrál miniszterelnök.

Camberra ugyanakkor ígéretet tett, hogy növeli az Ukrajnának szánt katonai és humanitárius segélyek mennyiségét.

Nyitóképe Roman Abramovics szuperjachtja. Fotó: SAVO PRELEVIC / AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2022. március 21. 13:19
Helyes. Annak a pénznek jó részét az oligarchák, maffiózok, kalandorok az orosz néptől nyúlták le.
pepita
2022. március 21. 10:29
Csigazabálók meg lehetnek szorulva . Nem elég nekik a volt gyarmatokról befolyó gyarmati adó még az oroszok pénzét is ellopják .
Vakfolt
2022. március 21. 08:01
És ennek miféle jogi alapja van? Ne csodálkozzanak, ha hirtelen államosítanak néhány francia céget az oroszok.. még csak meg se lepődjenek.
Dr. Greta Grünberg
2022. március 21. 07:39
Oda kell adni a hajótörötteknek, vagy atomerőművet építeni belőlük, szívesen megvesszük az áramot, nekünk is sokkal biztonságosabb müdszer ez így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!