A demokraták blokkolják a veszélyben lévő amerikai főbírók fokozott védelmét

2022. június 09. 15:04

Pedig nemrég letartóztattak egy férfit, aki a gyanú szerint Brett Kavanaugh bíró megölésére készült.

2022. június 09. 15:04
null

Az amerikai képviselőház demokrata többsége elutasította annak a törvényjavaslatnak a szavazásra bocsátását, amely a legfelsőbb bírók és családtagjainak biztonsági felügyeletét szigorította volna. A tervezet a Szenátus egyhangú döntése nyomán került volna az amerikai törvényhozás alsóháza elé. 

Kevin McCarthy, a Képviselőház republikánus csoportjának vezetője elítélte a demokraták döntését. A liberálisok pont aznap blokkolták a törvénytervezetet, amikor

a rendőrség letartóztatott egy kaliforniai férfit, aki a gyanú szerint Brett Kavanaugh legfelsőbb bíró meggyilkolását készítette elő.

McCarthy szerint a bírák és családtagjaik testi épsége a Fehér Ház miatt került veszélye. Jen Psaki arra ösztönözte az amerikaiakat, hogy a legfelsőbb bírók háza előtt tüntessenek. A Fehér Ház korábbi szóvivője továbbá az is hozzátette, hogy „ez az amerikai elnök álláspontja is”. 

Hasonló, a bírák ellen irányuló véleményt fogalmazott meg korábban Chuck Schumer is. A demokraták szenátusi vezetője azzal fenyegette meg a szerinte

a konzervatív nézőpontot képviselő bírákat, hogy „meg fognak fizetni” amiért az abortuszellenes álláspont mellé álltak. 

A biztonsági intézkedések fokozásának igénye azután merült fel, hogy radikális abortuszpárti tüntetők jelentek meg több bíró házánál is miután kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága az abortuszkérdés konzervatív fordulatán dolgozik, vagyis felülbírálnák az 1973-as Roe kontra Wade-ítéletet. Egy baloldali szervezet közzétette az interneten több konzervatív főbíró feltehető lakcímét is azért, hogy a radikális tüntetők személyesen is felelősségre vonhassák őket.

Több republikánus politikus is arra szólította fel a demokratákat, hogy fejezzék be bírák elleni uszítást

és támogassák a törvénytervezetet az amerikai törvényhozásban. A demokraták azonban arra hivatkoznak, hogy ki szeretnék egészíteni a tervezetet, hogy az a Legfelsőbb Bíróság valamennyi alkalmazottjára vonatkozzon, ne csak bírókra.

Borítókép: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lolek
2022. július 15. 21:37
USA-ban, a demikrácia "mintképében" sem létezik igazi demokrácia. A jogrendszer minden politkai, gazdasági nagyhalat felment a büntetés alól, egyik eszközük a titoktartás intézménye. Titkotartás nélkül nincs hatalom. Ám a hatalom mocskos ügyek egész tárháza, amit titoktartás c.szó alatt takargat, elhallgat.
fatman
2022. június 22. 18:32
legyen má egy kis polgárháború, kapjanak vissza egy kicsit abból, amit a világ többi részével tettek...
Ödenburger
2022. június 20. 03:47
A kongresszus előtt tüntetni, a képviselőket megrohamozni a demokrácia halála. A bíróság és a bírók lakéása előtt tüntetni, a bírókat megtámadni viszont helyénvaló. Értjük. És kijelenthetjük, hogy Amerikában nem működnek a fékek és ellensúlyok.
luzitanxaver
2022. június 20. 03:46
Íme az igazi, tankönyvi progresszív jogállam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!