A lengyelek Orbánt játszanak

2022. december 15. 12:15

Bár hangos támogatói Ukrajnának, azért némi pénzért cserébe ők is hajlandók veszélybe sodorni a nekik szánt támogatást.

2022. december 15. 12:15
null
Cseh Katalin
Cseh Katalin

„A lengyelek Orbánt játszanak, a hétfői magyar alku bukhat rajta.

Orbán Viktor hétfői megállapodása – amit a kormány hatalmas győzelemként könyvelt el –, még nem végleges. A tagállamoknak is hozzá kell járulnia, márpedig Lengyelország most egyedüliként blokkolja a csomag elfogadását. A globális minimumadóval kapcsolatos fenntartásokra hivatkoznak, de ennél sokkal valószínűbb, hogy Orbán Viktor zsarolós módszerén kedvet kapva ők is pénzt akarnak kizsarolni a Bizottságtól. Lengyelország jövő hétfőig gondolhatja meg magát.

Emlékeztetőül: ha december 19-ig nem születik döntés, Magyarország örökre elbukja a Helyreállítási Alap 70%-át. Felháborító, hogy Orbán Viktor hagyta idáig fajulni a helyzetet.

A döntési csomag, amelyről Lengyelország miatt még nincs elfogadott döntés, ezeket az ügyeket tartalmazza:

  • Magyarország helyreállítási terve
  • Magyarországnak szánt 6,3 milliárd eurós forrás befagyasztása a jogállamisági eljárás keretében
  • Az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélycsomag
  • globális társasági minimumadó

Különösen szégyenteljes, hogy az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélyről a markukat tartó zsarolók miatt nincs róla megállapodás. Ezzel a populista lengyel kormány is színt vallott: bár hangos támogatói Ukrajnának, azért némi pénzért cserébe ők is hajlandók veszélybe sodorni a nekik szánt támogatást.

Az európai kormányfőket tömörítő Tanácsnak ezerszer elmondtuk már: ha egyszer engednek a zsarolásnak, annak sosem lesz vége.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2022. december 17. 10:08
3 ezer???!!! De akkor seggbe is!!
Unknown
2022. december 16. 16:39
Ez a liba rémségesen buta. Alig telt el pár óra a mai napból, és EU-s bejelentések szerint a képviselők közül, még 60 főt gyanúsítanak korrupcióval. A teljes állomány 10 %-a. Hogy is van ez? Most a mixeres Kató hallgasson főleg, hogy vannak ezek a pályázati pénzek.
amca
2022. december 16. 14:39
Tolvaj ,bűnöző. Előbb fizesd vissza a lopott 4 500 000 000 huffot,aztán ugass.
bagira
2022. december 16. 13:43
Cseh meg Kailit játszik , minden adott hozzá. A pénz ,eljárás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!