A hidegháború óta először tartóztattak le amerikai újságírót Oroszországban

2023. március 30. 17:31

A The Wall Street Journal tudósítója akár 20 évet is kaphat.

2023. március 30. 17:31
null

A The Wall Street Journal amerikai üzleti-politikai napilap újságírójának azonnali elengedését követeli az orosz hatóságoktól – közölte az újság szerkesztősége csütörtökön arra reagálva, hogy a Moszkvától 1800 kilométerre keletre fekvő Jekatyerinburgban kémkedés gyanújával letartóztatták moszkvai tudósítóját.

A lap tagadta az orosz hatóságok feltételezését, és szolidaritásáról biztosította Evan Gershkovicht és családját. 

Az amerikai kormányzat hivatalosan még nem reagált az orosz hatóságok intézkedésére, de tisztségviselők annyi közöltek: szoros figyelemmel kísérik az oroszországi eseményeket.    

Az utolsó ilyen eset 1986-ban történt

Evan Gershkovichot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei tartóztatták le Jekatyerinburgban kémkedés gyanújával, azt állítva, hogy az újságíró minősített információkat próbált megszerezni. Gershkovich az első amerikai újságíró, akit a hidegháború vége óta az orosz hatóságok kémkedés vádjával őrizetbe vettek. Az utolsó ilyen eset 1986-ban történt, amikor Nicholas Daniloffot, a U. S. News & World Report 52 éves moszkvai tudósítóját a KGB letartóztatta, de őt 20 nap őrizet után szabadon elengedték.    

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi székhelyű nemzetközi újságíró-szervezet csütörtöki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Gerschkovich az első külföldi újságíró, akit az ukrajnai háború elindítása óta az orosz hatóságok letartóztattak. Az orosz törvények szerint akit kémkedés vádjában bűnösnek találnak, akár 20 év börtönbüntetéssel is sújtható.    

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takarító
2023. március 31. 06:36
Evan Gershkovicht ? Értjük. Cionista rába... a sompolygásra
Backstab
2023. március 30. 21:27
Remeljuk buzi is melle. Hogy ki csereljek megint valami bortontoltelekre.
B I L
2023. március 30. 20:44
Fejbelőni, hogy érezzék a törődést, vagy a faszzongoristára elcserélni :))))
Mich
2023. március 30. 19:16
Unom már, hogy egy hosszú cikkben csak az egyik (amerikai) fél dumáját hozzák le. Az persze nem derül ki, hogy mit keresett az amerikai egy háború alatt Moszkvától 1800 km-rel keletre, (mert ugye továbbra is érvényes az amerikai állítás, hogy az oroszok háborúban állnak...?)!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!