Amerikai lap: Orbán Viktor megengedheti magának, hogy kiszolgálja Amerika ellenfeleit

2023. június 12. 10:19

„Orbán Magyarországa nem minta a konzervatívoknak” – írta az American Spectator.

2023. június 12. 10:19
null

„Az amerikai jobboldal külföldön Magyarország miniszterelnökében, Orbán Viktorban talált követendő példára” – olvasható a The American Spectator véleménycikkében. Orbán ezt nem csak választási sikereinek köszönheti, hanem annak is, hogy

Orbán Magyarországgal kapcsolatos politikai portfóliójának nagy része úgy hangzik, mint Trump első ciklusának „America First” jelmondattal bevezetett politikája, de a Fidesz sikerre vitte a megvalósítást – olvasható a lapban.

Orbán nacionalista megközelítését Amerikában nem lehet utánozni a szerző szerint

„A magyar miniszterelnök nacionalista megközelítését azonban Amerikában nem lehet utánozni”. Ennek okai túlmutatnak a gazdasági különbségeken: Magyarország „etnocentrikus” állam, ahol a lakosság mintegy 80-90 százaléka etnikailag magyarnak számít, és kevés a bevándorló.

– hangsúlyozták a cikkben. „Ez a megközelítés nem működne az Egyesült Államokban. Ráadásul Amerika külpolitikai realizmusa eltér Orbán izolálódó álláspontjától” – tették hozzá.

Magyarország Kínához és Oroszországhoz igazodott a lap szerint

A véleménycikk azzal folytatódott, hogy miközben Magyarország a NATO tagja,

Kínához és Oroszországhoz igazodott.

Orbán megnyitotta az utat a nagy összegű kínai beruházásoknak, és az alacsonyabb energiaárakért cserébe blokkolta az Oroszországot sújtó szankciókat – idézte fel a cikk írója.

Azzal folytatták, hogy a magyar kormányfő az Európai Uniót hibáztatja az orosz invázió elhúzódásáért, és

inkább a béketárgyalásokat részesíti előnyben a fegyverszállítással szemben.

„Orbán nem lehet megbízható szövetségese Amerikának

„Magyarország GDP-jének kis hányadát költi védelemre, így megengedheti magának, hogy kiszolgálja Amerika ellenfeleit, hiszen tudja, hogy a NATO és az Egyesült Államok ennek ellenére védelmet nyújt. Orbán nem lehet megbízható szövetségese Amerikának” – szögezték le .

„Bár a konzervatívok szeretnék lemásolni Orbán álláspontját az LMBTQ-ügyekkel és a bevándorlással kapcsolatban, de ezt az amerikai alkotmányosság keretein belül kell megtenniük. A vallás államhatalom általi előmozdítása helyett a konzervatívoknak meg kell védeniük a vallásszabadságot, hogy az egyházak ösztönözzék a családi értékeket. Az etnoállam létrehozása helyett véget kell vetniük az illegális bevándorlásnak. Lehet, hogy Magyarország jó hely egy nyaraláshoz, de

– írta a Spectator.

***

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. június 12. 21:25
A csüngőhasú Magyarország sírásója.
Palatin
2023. június 12. 18:38
Hogyan ébred fel egy országban a nagyhatalmi vágy? Birodalomak születése és bukása az ókor óta szinte mindig hasonlóan folyt le. Ez inkább pszichológia, mint politika. Amig egy országnak esélye sincs a világhatalomra, addig szépen csöndben megvan. Ha valami oknál fogva erösen fejlödésnek indul, az elsö fázisban szintén nagyon rendesen viselkedik, mert úgy gondolja, hogy többet ér el egy olyan környezetben, ahol nem félnek töle, ezért nagyon barátságosan viselkedik. A második szakaszban valóban úgy meg kell tudni erösödnie, hogy mire a többiek észbekapnak, addigra már olyan erös legyen, hogy ne tudják visszatartani (szankciókkal, ellenségeskedéssel stb.) a további fejlödésében. A harmadik szakaszban már nem titkolja, hogy komoly ambíciói vannak, még csak mérsékelten fegyverkezik, nem akar ellenségeket szerezni, de néhány dologban világelsö akar lenni. Inkább arra törekszik, hogy tiszteljék, bizzanak benne, minél több szövetségest szerezzen. Segítökész más országok irányában, de politikai kérdésekben abszolut szuverén. A negyedik szakaszban eléri a világelsöséget a legtöbb területen. Most már azt sem bánja, ha a tisztelet mellett kezdenek félni is töle. Ez a szakasz sokáig eltarthat, ez a virágkora a "birodalomnak" Az ötödik szakaszban kezd nem férni a börébe, konfiktusok alakulnak ki a többi hatalommal, sok esetben túl meredek vállalkozásai vannak, kezd agresszív lenni, mutogatja az izmait, kisebb nagyobb háboruktól sem riad vissza. Ez a szakasz is sokáig eltarthat, mert komoly riválisa még nincs. A hatodik szakaszban kezdenek elmérgesedni a konfliktusok, más feltörekvö hatalmak nem nézik jószemmel az elszabadult agresszivitást, úgy tünik semennyi hatalom sem elég neki, erösen fegyverkezik. Riválisok kezdenek éledezni. Ezzel egyidöben, - mivel a kultúrális, morális ambíciói hanyatlásnak indulnak -, lazul a társadalmi összetartás, a lelkesítö célok hiányában az emberekben alábbhagy a céltudatosság, a szorgalom, az összetartás. Azaz a társadalmi élet kvalitásai, dinamikája már kevésbé fordul közös célok felé, inkább atomizálodik a társadalom. A gazdagság miatt már nincs is szükség az összetartásra, szolidaritársa, az embereke egyénileg is tudnak boldogulni. Ez a változás azonban összességében nagatív hatással van a "birodalom" egészére, kezdetét veszi egy hanyatlási folyamat, ami az évtizedek alatt erösödik. A hetedik-nyolcadik szakasz a visszacsúszás idöszaka, amit más hatalmak megjelenése is erösen felpörget. Hogy ezek hogyan végzödnek, azt nem könnyü megjósolni. Egy békés átmenettöl világháborúig minden lehetséges. Ez egy olyan minta, ami sz emberi pszichológiából, intelligenciából, annak jellemzö dinamikájából adódik, ezért van az, hogy ez nagyjából korszakfüggetlen. Persze a rendelkezésre álló eszközök, fegyverek, a technikai fejlettség szintje is belejátszik a folyamatba.
Uztu
2023. június 12. 14:59
Itt a javaslatom: Magyarlakta területeket magyarországnak Oroszlaktát magyarországnak és támogatom ukrajnát. Abbam hogy menjenek németbe a maradékból meg legyen"no man's land"
fatman
2023. június 12. 14:52
soros véleménylapja... ez még egy visszafogott írás volt :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!