„Ezt soha nem fogjuk elfelejteni a magyaroknak” – hálás az ukrán női kéziválogatott irányítója hazánk segítségéért

2023. június 21. 13:43

Tamara Smbatian szerint az orosz sportolóknak nincs helyük az olimpián, de beszélt a Mandinernek az Orbán-kormány békepárti álláspontjáról is.

2023. június 21. 13:43
null
Báles István
Báles István

Még február végén jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy – az ukrajnai biztonsági körülményekre tekintettel – Kisvárda ad otthont az Ukrajna–Észak-Macedónia női kézilabda világbajnoki-selejtező mérkőzés visszavágójának. A külügyér arról is beszámolt, hogy a mérkőzés szervezésével, a csapatok elszállásolásával, ellátásával járó költségeket a magyar kormány vállalja.

„Micsoda meglepetés! Kaptam egy aláírt mezt az ukrán kézilabda-válogatottól!” írta Novák Katalin köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt Facebook-oldalán, akinek így köszönte meg az Ukrán Kézilabda Szövetség, hogy Magyarországon játszhatták a meccset.

A magyar pálya szerencsét hozott nekünk”

– ezt pedig már Tamara Smbatian, az ukrán kézilabda-válogatott irányítója mondja a Mandinernek, aki történetesen a magyar bajnokságban, az Alba Fehérvár KC csapatában játszik. A kézilabdázó szerint felejthetetlen hangulat volt Kisvárdán.

„Szerencsére nagyon sok ukrán szurkolónak volt lehetősége eljutni a mérkőzésre, ami előtt ukrán zene szólt a csarnokban – az ilyen apróságok igazi hazai légkört teremtettek számunkra” – meséli Smbatian; rögtön meg is jegyzi, nagyon hálásak a szívélyes fogadtatásért, elmondása szerint az ukrán kézisek sosem fogják elfelejteni ezt a gesztust.

Az orosz és fehérorosz sportolók – a legtöbb sportágban – azóta nem szerepelhetnek a nemzetközi porondon, hogy Oroszország 2022 februárjában háborút indított Ukrajna ellen. Több ország bejelentette: bojkottálják az olimpiát, ha engedik indulni az orosz sportolókat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach szerint azonban a szervezet nem lehet döntőbíró globális politikai vitákba.
Természetesen egyetértek azzal, hogy az orosz sportolókat ki kell zárni az olimpiáról és más nemzetközi versenyekről”

– hangoztatja az Alba Fehérvár KC játékosa. Smbatian szerint sok orosz profi sportoló támogatja Putyin politikáját, „a többiek pedig egyszerűen hallgatnak”. Mint mondja, „rengeteg civil halt meg Ukrajnában. A gyilkost támogatják, ezért nem szabad versenyezni az orosz sportolókkal”.

Háború – ukrán-magyar ellentét

Személyesebb vizekre evezve az ukrán kézis elmeséli, sokat változott az élete a háború kitörése óta. Egész családja Ukrajnában maradt, nagybátyja jelenleg is a fronton van. „Rémisztő, amikor valamelyik családtagod nem veszi fel a telefont. Hamar megérted, hogy egy pillanat alatt elveszíthetsz mindenkit, aki közel áll hozzád” – mondja Smbatian, akinek sok barátja van Magyarországon is, és jó érzéssel tölti el, hogy gyakran érdeklődnek családja biztonsága felől.

Több felmérés szerint az ukrán társadalom jelentős része vélekedik negatívan a magyarokról. Az ukrán Razumkov Központ felmérése szerint a válaszadók 46,5 százaléka nyilatkozott negatívan hazánkról. Ezzel szemben az ukrán válogatott játékos szerint ilyenről szó sincs:

„Az ukrán társadalom nem viszonyul negatívan a magyarokhoz. Több százezren költöztek ide és élnek jelenleg is itt.

Segítséget, szállást és munkahelyet kaptak. Ezt nagyon nagyra értékeljük és soha nem fogjuk elfelejteni a magyaroknak”

– hangsúlyozza Smbatian.

A magyar kormány békepárti álláspontjáról

Azt is megkérdeztük, mi a véleménye a magyar kormány háborús álláspontjáról. „Nehéz az Orbán-kormány politikájáról beszélni. Profi sportoló vagyok, nem politikus. Fájó, hogy a magyar kormány blokkolja a szankciókat és gátolja Oroszország elszigetelését” – véli a játékos. Hozzáteszi: „egész Európa fegyverekkel segít nekünk, hogy megvédjük magunkat az agresszorral szemben. Sajnos, Orbán Viktor kormánya nem tesz így. De ahogy korábban említettem, Magyarország humanitárius segítséget nyújt, amiért hálásak vagyunk” – mondja a beszélgetés végén Tamara Smbatian.

Nyitókép: Alba Fehérvár KC Facebook-oldala

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egon samu
2023. június 21. 20:53
Aha, ö az az ukrán sportoló, aki minden USA háború idején már 70 éve tiltakozik amerikai sportolók nemzetközi szereplése ellen... Én a szovjet megszállás alatt nöttem fel, de az oroszok pártján állok. Mert engem akkor se bántottak. Nem akarták, hogy buzi legyek, nem akarták az országot négerekkel feltölteni, nem akarták a véleményemet betiltani, a magyarságomat megszüntetni... Gond csak a magyar hazaárulókkal volt, ugyanúgy mint manapság.
hegel
2023. június 21. 17:52
1 sö köszönet amit látok!
Palatin
2023. június 21. 17:51
Zelenszkij szerint Orbán ezt is csak önérdekböl tette, hogy még szimpatikusabbá tegye magát. No hát ilyesmivel Gyurcsányt nem lehetne meggyanusítani. Gyurcsány: "ORBÁN CSAK AZÉRT VEZETI AZ ORSZÁGOT ILYEN KIVÁLÓAN, HOGY ÚJRAVÁLASSZÁK. NEKÜNK NINCS SZÜKSÉGÜNK ILYEN ALANTAS MÓDSZREKRE, MI NEM KÉNYEZTETJÜK A MAGYAROKAT, MERT AKKOR NEM LESZNEK VÁLSÁGÁLLÓK. PEDIG, HA MI JÖVÜNK, AKKOR ERRE SZÜKSÉGÜK LESZ." Az ellenzék, - Gyurcsárnnyal az élen -, valóban egyáltalán nem törekszik arra, hogy öket a magyarok "szeressék". Rákosi sem törekedett erre. Gyurcsány arra spekulál, hogy ha ök jól benyalnak az uniónak és a Nyugatnak, és politikai prostituáltként fölkinálják magukat, akkor majd a Nyugat, - Ukrajnához hasonlóan -, fölkarolja öket, a szakadár árulókat, és mindeféle szavazás nélkül is megteszik öket kollaboráns helytartókká. Ennek a tervnek annyiban van realitása, hogy úgy az ellenzék, mint az unió szeretne megszabadulni Orbántól. Mert az áldemokraták legnagyobb ellenfele az igazi demokrata, és Orbán pontosan az, hiszen a népe érdekében kormányoz. Tehát ez a terve a gyurcsányistáknak, de ez Magyarországon nem fog müködni, mert Gyurcsánynak elöbb fogják a magyarok elharapni a torkát, mint hogy egy ilyen árulást nyélbe tudna ütni. Gyurcsány nemcsak mint miniszterelnök, hanem még mint ellenzéki is egy tehetségtelen, kutyaütö, szélhámos, mutyilovag, lélekben mindig is bunkó utcagyerek maradt. Az egész ellenzék is szétesett a kezei alatt. Amig Gyurcsárny a politkai szinpadon téblábal, addig itt nem lesz egy normális ellenzék, legfeljebb a haza ellenségeinek a szemétgyüjtö telephelyéröl lehet beszélni...
formaegy
2023. június 21. 16:43
"Tamara Smbatian szerint az orosz sportolóknak nincs helyük az olimpián," Mi köze az orosz sportólónak a mocskos puccosseggű-USA-orosz háboruhoz??????? Mennyivel is vagy te különb, egy orosz sportólónál? Csak annyival, hogy te egy embertelen féreg vagy. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!