Kilőtt Trump kampánya, belső kritikusától elfordultak a republikánusok

2023. augusztus 28. 11:28

A párt támogatóinak túlnyomó többsége hisz a korábbi elnöknek.

2023. augusztus 28. 11:28
Pataki Zoltán

Donald Trump választási kampánya 

7,1 millió dollárt (2,5 milliárd forintot) gyűjtött össze azóta, hogy nyilvánosságra hozták rendőrségi körözési fotóját, 

amely csütörtökön készült a Georgia állambeli Atlanta börtönében. Az összeg nagy része a körözési fotóval ellátott merchandising termékek eladásából folyt be – írta a BBC

Trumpot csütörtökön 200 ezer dolláros (70 millió forint) óvadék ellenében szabadon engedték, miután azzal a vádolták meg, hogy a 2020-as választási eredmények megdöntésére irányuló összeesküvést szőtt. A volt elnök tagadja az ellene felhozott vádakat, és azt állítja, hogy az ellene indított ügyek politikai indíttatásúak, mivel ő vezeti a republikánus jelöltségért folyó versenyt.

A rá irányuló figyelem ugyanakkor még jól is jön Trumpnak,

három hét alatt közel 20 millió dollárt (7 milliárd forint) gyűjtött össze,

amióta vádat emeltek ellene a különböző ügyekben. A volt elnök kampánya rekordot is döntött, mivel pénteken állításuk szerint mindössze 24 óra alatt 4,18 millió dollárt (1,4 milliárd forint) gyűjtöttek össze, ami eddig legmagasabb összeg ilyen rövid idő alatt.

Trump a közvélemény kutatások szerint sem áll rosszul: az adatok szerint a volt elnök mintegy 40 ponttal vezet Ron DeSantis floridai kormányzó előtt, aki a legközelebbi riválisa a 2024-es republikánus elnökjelöltségért. A CNN szerint ennek ellenére republikánus ellenfeleinek többsége nem meri nyíltan támadni a korábbi elnököt.

A lap szerint ez azért van, mert, akik eddig támadták Trumpot, mind elvesztették a republikánus választók támogatását; miközben azoknak, akik nem említik vagy esetleg dicsérik őt, növekedett a népszerűségük.  Így járt New Jersey korábbi kormányzója, Chris Christie, aki egyik legnagyobb kritikusa volt Trumpnak: őt jelenleg a republikánus választók 61 százaléka ítéli meg kedvezőtlenül, és ezzel 1980 óta Christie a legnépszerűtlenebb republikánus induló. 

Trump személyét viszont a republikánusok 80 százaléka kedvezően ítéli meg. 

A volt arkansasi kormányzó, Asa Hutchinson az egyetlen olyan elnökjelölt-aspiráns volt az első republikánus jelölt-vita során, aki nem emelte fel a kezét, amikor a jelölteket arról kérdezték, hogy támogatnák-e a volt elnököt a párt jelöltjeként akkor is, ha bíróság előtt elítélik. A Quinnipiac szerint a vita előtt a republikánusok többsége 65 százalék nem hallott eleget Hutchinsonról ahhoz, hogy véleményt alkosson róla. Azok, akiknek volt véleményük, több mint 3:1 arányban kedvezőtlenül ítélték meg őt. 

A volt texasi képviselő Will Hurdről, egy másik Trump-kritikusról a republikánusok 83 százaléka nem hallott eleget ahhoz, hogy véleményt alkosson. Azok körében, akik hallottak már róla, Hurd nettó népszerűségi aránya hasonló, mint Hutchinsoné – 4 százalék ítélte meg őt kedvezően és 11 százalék kedvezőtlenül.

Valóban igaz, hogy a felmérések azt mutatják, hogy

a republikánus szavazók többsége egyszerűen nem akarja, hogy a republikánus politikusok szembeszálljanak Trumppal. 

A CBS News/YouGov közvélemény-kutatása szerint a vita előtt a republikánus előválasztási szavazók 91 százaléka azt mondta: azt szeretné, ha a jelöltek a színpadon a jelöltségért folytatott saját érveiket sorakoztatnák fel. Mindössze 9 százalékuk akarta, hogy Trump ellen érveljenek.

Tekintettel arra, hogy Trump a republikánusok többségének szimpátiáját birtokolja, a vele szemben túlságosan negatívnak tekintett jelöltek valószínűleg nem mennek semmire majd az előválasztáson. Ez olyan feladvány elé állítja Trump republikánus riválisait, amelyet még Harry Houdini is nehezen tudna megoldani: hogyan lehet Trump támogatottságát csökkenteni anélkül, hogy úgy tűnjön, megpróbálják őt megbuktatni. 

***

Nyitókép: Allison Bailey / NurPhoto via AFP

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. augusztus 29. 06:15
nitsahon 2023. augusztus 28. 17:36 A háború párti démonkraták, a gonosz hívei.
nitsahon
2023. augusztus 28. 17:36
DEMAGORATÁK ismét MEGKÍSÉRLIK ELCSALNI a VÁLASZTÁST.
zakar zoltán béla
2023. augusztus 28. 14:26
Szutykok! Deréktől fel is, le is?!
Szutykok
2023. augusztus 28. 14:09
A putris Geci azért fotózkódik a legsötétebb ciganyokkal mert már ez a tanulatlan bugris réteg maradt a legfontosabb szavazó réteg:DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!