Korán-égetés: a külföldön élő svédek már nincsnek biztonságban

2023. augusztus 14. 18:53

Óvatosságra intette hétfőn a külföldön élő svédeket és az országhoz köthető vállalkozásokat egy magas rangú svéd tisztviselő.

2023. augusztus 14. 18:53
null

Henrik Landerholm svéd biztonsági tanácsadó közleményében Svédország és külföldi érdekeltségei növekvő fenyegetettségére hívta fel a figyelmet. A tanácsadó szerint a terrorszervezetek svédországi merényletekre szólítottak fel. Hozzátette, hogy

 egyes államok és más szereplők is szítják a haragot. 

Elmondása alapján a biztonsági környezet tovább romlott, és Svédország elsődleges célponttá vált. A bejrúti diplomáciai képviselet és a bagdadi svéd nagykövetség elleni támadásokra utalva rámutatott, hogy egyes csoportok külföldön is terveznek akciókat svéd érdekek ellen. 

Ezt is ajánljuk a témában

A svéd kormány és az illetékes hatóságok figyelemmel kísérik az eseményeket, intézkedéseket hoznak, és nemzetközi szövetségeseikkel szoros együttműködésben védik a svédeket és a svédek külföldi érdekeltségeit. Svédországban és Dániában az utóbbi hetekben több alkalommal elégették vagy más módon gyalázták meg a muszlimok szent könyvének példányait. A történtek felháborodást és erőszakba hajló tüntetéseket váltottak ki muszlim országokban. 

Svédországban nincs a Korán vagy más vallási szöveg elégetését vagy meggyalázását tiltó hatályos törvény. 

Sok nyugati országhoz hasonlóan istenkáromlás elleni törvények sem léteznek - ezeket a hetvenes években megszüntették. A tüntetéshez való jogot a svéd alkotmány védi, a rendőrség pedig akkor engedélyezi a tüntetéseket, ha nem okoznak jelentősebb fennakadást vagy nem jelentenek közbiztonságot veszélyeztető kockázatot. A skandináv ország titkosszolgálata (SÄPO) is a biztonsági helyzet romlására és a terrortámadások kockázatának növekedésére figyelmeztetett.

(MTI)

Nyitókép: Sanaullah SEIAM / AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gooszti
2023. augusztus 16. 05:45
Hm... Könyvégetés, szerintem olvastunk róla a történelem könyvekben. Nem értem miért kell meggyalázni azt ami másnak szent. Persze lehet ajvékolni, hogy a muszlimok radikálisak de nem mindegyik az. Az meg ami Európa nyugati felében zajlik mi már megéltük Buda elfoglalásakor. Beszivárogtak a törökök a városba békésen kereskedőként stb. és amikor elegen voltak előkerültek a kardok. Ez van most Európában annyi különbséggel, hogy most menekültként jönnek és elvárják, hogy el is tartsák őket.
pesszimista
2023. augusztus 15. 08:08
A Svédek annyira demokraták lettek, hogy közben elveszítették a józan eszüket.
luisbathhelena
2023. augusztus 15. 07:32
Mindennek következménye van
pesszimista
2023. augusztus 15. 06:54
Az idióta Svédek elvárják, hogy szolgálják a muzulmánok őket, de közben szórakozni is akarnak ezért hergelik azokat. Ez olyan mintha oroszlán falka közé mennének az állatokat felidegesíteni Ezzel nemcsak maguknak okoznak bajt, hanem minden őshonos európai embernek,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!