Szlovák politológus szerint Magyarország a demokratikus hanyatlás modellje

2023. augusztus 10. 09:12

Magyarországon jelenleg a média, a tudományos élet és az igazságszolgáltatás autonómiáját ássák alá – állítja Tomás Nociar.

2023. augusztus 10. 09:12

Tomás Nociar az Aktuality.sk oldalán található podcastben mondta el a véleményét a szlovák Republika pártról. A politológus nem hiszi, hogy a Republika elég erős lenne ahhoz, hogy a következő választások után kikényszeríthesse a kilépést az EU-ból és a NATO-ból. 

Ami viszont szerinte bekövetkezhet, az a nyugatbarát irányultságtól való eltérés.

Ha a Republika párt részt venne a következő (szlovák) kormányban, Tomás Nociar – a szélsőjobboldallal kapcsolatos kutatásokra koncentráló politológus – a fő veszélyt a demokratikus hanyatlásban látja „a demokratikus intézmények szabadságának eróziója miatt, Magyarország példáját követve, amelyre a Republika és potenciális koalíciós partnerei modellként tekintenek”

Szerinte Magyarországon jelenleg a média, a tudományos élet és az igazságszolgáltatás autonómiáját ássák alá. 

Nociar szerint az ultranacionalisták és a fasizmus ellenzői megpróbálják magukat antifasisztának beállítani, „de a probléma az, hogy ahogyan ők a fasizmust értik, vagy például a covid-járvány idején hozott intézkedések, nem tartoznak a fasizmus definíciójába”. Nociar hozzátette továbbá: „az általuk deklarált antifasizmus fantom jellegű, nem valós, csupán kitalált”.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK/AFP

 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. augusztus 10. 21:03
…Folytatás: Ezek érdekében - a hatalom szolgáivá alakította a KÖZintézményeket és - KÖZpénz felhasználással KÖZszolgálati klientúrát épített, - illetve brutális vagyont gyűjtött magának KÖZpénzből. Ehhez képest a közösséget érintő valódi ügyek (pl. munka, közösségek, nk-i integráció, oktatás, egészségügy, gazdaság és jogállami intézmények stb.) helyett, szabályozást/irányítást NEM igénylő TEMATIZÁLÁST folytat: lmbtq, abortusz, gyermekek átoperálása, magyarkodás stb. Tehát a szlovák szakértő nem téved.
Zokni
2023. augusztus 10. 21:02
“Ha valaki ért magyarul, rákattint a Hírkeresőre, nem sajnálja a fáradságot, hogy elolvassa az ottan megjelenő lapok cikkeit, és mindjárt láthatja, mekkora bődületes valótlanság ezt állítani.” - írta vkii. Tehát Kádár, Horthy és Ferenc József alatt is sajtó-(szólás) szabadság volt, mert, ha valaki értett magyarul, és nem sajnálta a fáradságot, hogy elolvassa/meghallgassa a híreket, akkor mindent megtudhatott. Persze amit egyáltalán lehetett. A zorbán rendszer leszűkítette a 89 óta megismerhető közösségi információkat. És megritkította az azokat tőle függetlenül közvetítő médiumokat. Folyt.
jagdpancer
2023. augusztus 10. 17:12
Ettől a tót férfi nemi jellegtől kérdezném : Malina Hedvig megveretése, megalázása ugye az demokratikus volt? A magyar zászlók büntetőjogi üldözése is az ? A magyar női nevek "ovázovása " az is az ? A magyar történelem ellopása az is az ? Már több Árpád-házi királyotok van mint nekünk ? A történelmi magyar személyiségek tóttá tétele is az nálatok faszfej ?
Sub-Buferaloc
2023. augusztus 10. 17:05
Zöldfülü lefizetett ez is. Van már 30?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!