Biden zárt ajtók mögött tárgyalt az indiai miniszterelnökkel

2023. szeptember 08. 20:41

Az amerikai elnök a G20-csúcstalálkozóra érkezett Újdelhibe.

2023. szeptember 08. 20:41

Narendra Modi India miniszterelnöke zárt ajtók mögötti megbeszélésre fogadta Joe Biden amerikai elnököt, aki pénteken érkezett Újdelhibe, hogy részt vegyen a szombaton kezdődő G20-csúcstalálkozón.

A kétoldalú megbeszélés után megosztott közlemény szerint az Egyesült Államok és India továbbra is elkötelezett az együttműködés mellett  a demokratikus értékektől fogva, a félvezetők ellátási láncolatain, a távközlésen, a felsőoktatáson, a károsanyag-kibocsájtás csökkentésén és a hajózási útvonalak hozzáférhetőségén át a kvantumszámítástechnika ügyével bezárólag.

Megerősíttették továbbá, hogy az USA támogatja India állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Az indiai miniszterelnök pedig megígérte, folytatják a washingtoni látogatása idején kezdeményezett technológiai, ipari és védelmi együttműködést.

A megszokottól eltérően az amerikai sajtó nem vehetett részt a találkozón.

Biden és Modi legutóbb júniusban találkoztak személyesen az indiai kormányfő Fehér Házban tett látogatásán. A mostani tanácskozáson az amerikai elnök hivatala szerint Janet Yellen pénzügyminiszter és Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója is részt vett. Indiai részről Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter és Adzsit Doval nemzetbiztonsági tanácsadó volt jelen.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: Brendan Smialowski / AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2023. szeptember 08. 21:17
"Biden zárt ajtók mögött tárgyalt az indiai miniszterelnökkel..." egy fontos információ lemaradt. Látogatási időben, vagy azon kívül?
Akitlosz
2023. szeptember 08. 20:59
Attól még, hogy a sajtónak általában engedik lefilmezni a kézfogást, meg azt, hogy ülnek egy asztalnál, nem lesz a tárgyalás nyilvános.
Akitlosz
2023. szeptember 08. 20:57
"Biden zárt ajtók mögött tárgyalt az indiai miniszterelnökkel" Mert melyik tárgyalás nem zárt ajtók mögött zajlik? Az összes ilyen tárgyalás zárt ajtók mögötti.
letsgobrandon-2
2023. szeptember 08. 20:49
bidé lement csicskába
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!