Ezzel már biztosan nyernek az ukránok: úgy döntöttek, hogy Oroszország és Moszkva kisbetűvel írása már nem számít nyelvtani hibának

2023. szeptember 22. 14:38

Sok ukrán, különösen a közösségi médiában, már azóta kisbetűkkel írja a fentieket, mióta a Kreml 2022 februárjában megkezdte az inváziót.

2023. szeptember 22. 14:38
ZELENSZKIJ, Volodimir

Az ukrán állami nyelvi normák nemzeti bizottsága úgy döntött, hogy az olyan szavak, mint az „Oroszország” és a „Moszkva” kisbetűvel való írása a nem hivatalos dokumentumokban többé nem számít hibának – írta meg a Politico.

A bizottság közölte, hogy a döntést Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes fellebbezését, valamint az Ukrán Nyelvtudományi Intézet és 

az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia O. O. Potebnia Nyelvtudományi Intézetének hivatalos levelét követően hozta meg.

Mostantól az olyan kifejezések, mint „Orosz Föderáció”, „Oroszország”, „Moszkva”, „Moszkvai Királyság”, „Orosz Birodalom” és „Orosz Föderáció Állami Duma” kisbetűs írásmódja nem jelent majd „eltérést az ukrán nyelv normáitól a nem hivatalos jellegű szövegekben” – közölte a bizottság.

Sok ukrán, különösen a közösségi médiában, már azóta kisbetűkkel írja a fentieket, mióta a Kreml 2022 februárjában megkezdte az inváziót.

Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elbert-0
2023. szeptember 23. 15:31
Gittegylet
pandalala
2023. szeptember 23. 14:55
beteges
paater-gregor
2023. szeptember 23. 12:30
Szegény erneszt nemecsuk! De jó, hogy tót volt, nem lyukréjn.
Palatin
2023. szeptember 23. 12:18
Minthogy a "Z" egy orosz szimbólum, én mint ukrajna-barát, zelenskij nevét már régóta kisbetüvel írom, nehogy az orosz szimbólum beszennyezze az európai demokrácia bátor megmentöjének nevét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!