Kijátsszák az exporttilalmat – így juttatják az ukránok Romániába gabonájukat

2023. szeptember 25. 06:58

A román gazdák már azt is kilátásba helyezték, hogy eltorlaszolják a határátkelőket.

2023. szeptember 25. 06:58
Harvesting season in Kharkiv region of Ukraine

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság szeptember 15-től kezdődően nem hosszabbította meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, ezzel nem kis nehézséget okozva a magyar, a lengyel, a szlovák és román gazdáknak. Ugyanakkor úgy néz ki, Romániában továbbra is gondot okoz az ukrán gabona.

A román Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint ugyanis az ukrán mezőgazdasági termékek jelentős része Moldova Köztársaságon keresztül érkezik az országba. csak márciusban – az exporttilalom bevezetésének hónapjában – 

14,5 ezer tonna búza érkezett Moldovából.

A semmiből érkező exportforgalom

Júniusban pedig ez a szám 14,9 ezer tonnára emelkedett. Nem egy már megszokott gazdasági útvonalról van szó, mivel egy évvel korábban, Románia szinte egyetlen gramm búzát sem importáltak Moldovából, 2022. júniusban is csak mindössze 548 tonnát.  

A repce kapcsán hasonlóan érdekes árumozgás figyelhető meg, hiszen még 2022-ben Moldova egyáltalán nem exportált repcét Romániába, addig idén ez szám idén májusra elérte 716 tonnát, júniusra pedig 14,9 ezer tonnára emelkedett. 

Tiltakoznak a gazdák

A román gazdák szerint az ukrán gabonára vonatkozó exporttilalmat már korábban sem tartották be, ezért nyílt levéllel fordultak a kormányhoz.

„Más célországokba folyt az export Románián keresztül, ami megteremtette a feltételeket arra, hogy jelentős mennyiségű árut rakodjanak ki nálunk. (…) Bár azt mondták, hogy március 15. és szeptember 15. között betiltották a búza, az árpa, a repce, a napraforgó és a kukorica importját Romániába, Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába és Bulgáriába, az európai, az ukrán és a nemzeti hatóságok ezt nem tartották be, amit a statisztikai adatok is bizonyítanak” – olvasható a gazdaszervezetek nyílt levélben. 

A gazdák továbbá azt követelik, hogy a háború végéig hosszabbítsák meg az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozásokat, valamint hogy állítsák vissza a 2022. január elsején érvényes vámszabályokat, és szigorítsák az Ukrajnából érkező szállítmányokra vonatkozó ellenőrzést.

Továbbá kilátásba helyezték, hogy

 eltorlaszolják a konstancai kikötőt és a határátkelőket,

ha a jelenlegi 2-ről valóban havi négymillió tonnára emelik a Románián áthaladó ukrán mezőgazdasági termékek mennyiségét.

***

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2023. szeptember 25. 12:49
Idén jó volt Moldovában a termés. Csak valahogy ne ez is hozzánk baszódjon le.
faramuci
2023. szeptember 25. 12:07
Kamionosoktól halottam,sokat fordulnak a román határról szemestakarmánnyal(micsoda véletlen)
BAJA
2023. szeptember 25. 11:29
az nem úgy volt, hogy a piac kindent megold?
citromosParizer
2023. szeptember 25. 10:49
ha a románok fogadják az ukrán szutykot Moldován keresztül, akkor nekünk Romániát is fel kell venni az import tiltó listára, mert átcsomagolva román termékként jöhet akkor az ukrán dzsuva
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!