Palesztin Állam van, de újra kellene tervezni

2023. október 30. 06:44

A Hamász, azaz az iszlám ellenállási mozgalom legfőbb céljának Izrael megsemmisítését tekinti, és a civil lakosság biztonságát is ennek rendeli alá.

2023. október 30. 06:44
null
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Index

„Kétszer jártam Gázában uniós delegációval. Először még a Fatah uralma alatt, másodszor már a Hamász hatalomátvétele után. A Fatah korrupt volt, erőtlen és harcias nyilatkozatai ellenére kompromisszumokra képes. A Hamász friss erőként először szervezettségével, majd szociális programjával állította maga mellé Gáza lakosságát. Egy svéd asszony, az ENSZ egyik gázai képviselője elmondta, hogy míg a Fatah-időkben csak helyi kísérővel mert kimenni az utcára, a Hamász-világban este sem lett rosszabb a közbiztonság, mint Stockholmban. Szociális politikájában a Hamász egy politikai párt szerepén messze túllépve iskolákat, árvaházakat, népkonyhákat, sportegyesületeket alapított, kezébe vette az egészségügyet és még egy állatkertet is létrehozott. Ahol zebrák helyett csíkosra festett szamarakat mutogattak, hogy legalább illúziói legyenek a gázai gyerekeknek a sivatagról. Az arab nemzetek közül a palesztinok a legjobban iskolázottak közé tartoznak, sokan beszélnek angolul is. A Hamász különös gondot fordított az asszonyok megszervezésére, vezető politikusaik között is voltak nők.

Mindez szép lenne, ha a szervezet a szociális programját, szervező erejét és nem utolsósorban a rengeteg külföldi pénzügyi támogatást a kétmilliós országrész fejlesztésére, lakóinak jólétére fordítaná.

De a Hamász, azaz az iszlám ellenállási mozgalom legfőbb céljának Izrael megsemmisítését tekinti, és a civil lakosság biztonságát is ennek rendeli alá.

A gázai alagútrendszerről eleinte azt gondoltuk, hogy csak csempészésre használják, de mára kiderült, hogy egy elhúzódó háború bázisának építette ki a szervezet. Folyamatosan és a józan ész szerint értelmetlenül lődözgetett ki rakétákat Izraelre, amelyek sokáig jóval kevesebb kárt okoztak a zsidó oldalon, mint az izraeli válaszcsapások Gázában. És mint a szörnyű októberi napokban kiderült, elképesztő áron és energiával fegyverezte fel magát egy Izrael elleni átfogó támadásra. Amelyről nyilván a Hamász vezetői is tudták, hogy nem nyerhető meg, a harcosok elpusztulnak vagy az akció során, vagy az izraeli bosszú idején. Ilyen értelemben öngyilkosságra vállalkoztak, ugyanúgy, mint az izraeli buszokkal együtt önmagukat is felrobbantó elődeik. Bármilyen tragikus belegondolni, de a legjobb öngyilkos harcos kétségkívül az, akit már az óvodában is arra képeznek ki.”

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2023. október 30. 22:59
Ahol zebrák helyett csíkosra festett szamarakat mutogattak, hogy legalább illúziói legyenek a gázai gyerekeknek a sivatagról. Hát ez óriási!!!! Igaz ugyan, hogy a zebra nem a sivatagban él, de akkor is.
Gonella
2023. október 30. 16:39
Ha az erélyi magyarok megkapták volna az autonómiát és azt az anyagi támogatást, amit évtizedek alatt kapott a palesztin közösség gázában, erdély a világ egyik leggazdagabb régiója lenne. és a palesztinok mire használták fel az erőforrásokat? mint a sajtot össze vissza furkálták gázát alagutakkal és fegyverre költötték a pénzeket, a gyerekeiket meg arra tanították, hogy minden zsidót ki kell nyírni, mert csak a halott zsidó a jó zsidó! ebből az lett ami lett. az eu milliárdokat tolt bele egy olyan régióba ami nem is az eu-hoz tartozik! a székely autónómia szavazás alapján a székely autonómia kérdését még csak nem is tárgyalták! jól van ez így?
ornagyornagy
2023. október 30. 14:43
A terrorizmus valójában a legnagyobb biznisz a terrorszervezetek vezetőinek, tehát nem a célok elérése a céljuk, hanem pont a célok érvényben tartása, ami ellen lehet a terrorszervezetet fenntartani.
Tommaso
2023. október 30. 14:03
PALESZTIN ÁLLAM - köszönhetően a 75 évvel ezelőtt élt vezetőiknek - NEM LÉTEZIK. Talán jobb is igy. 4.000.000 km2-n létezik már 20 db arab állam - tele terroristákkal. Egy 21.-re igazán semmi szükség!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!