Orbán-szerű kormányzást ígér Ausztria legerősebb pártja, az FPÖ

2023. november 16. 22:15

Egy évvel az osztrák parlamenti választások előtt belengette programját az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Elnöke, Herbert Kickl sajtótájékoztatón elmondta: Ukrajna ne legyen EU-tag, ki kell vizsgálni a covid-járvány idején alkalmazott intézkedéseket és Ausztria lezárja kapuit a bevándorlók előtt.

2023. november 16. 22:15
Event ,, FPOE-home-tour" in Vienna
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az osztrák nemzeti radikálisok vezetője mindig tud olyat mondani, amire az osztrák sajtó üzembiztosan felkapja a fejét. Szavainak ezúttal nemcsak a főáramú politikától eltérő véleménye adta a súlyt, hanem az a tény, hogy az FPÖ-nek folyamatosan magas támogatottságot mérnek a közvélemény-kutatók: a jelen tendenciák alapján 

a pártnak jó esélye van a legerősebb politikai erővé válnia a 2024 őszén esedékes választásokon. 

Egy november elején végzett felmérés szerint ha most lenne a szavazás, a nacionalista párt 29 százalékos támogatást tudna a háta mögött – ez 13 százalékkal magasabb lenne, mint a legutóbbi, 2021-es választási eredménye, és két százalékkal jobb arány, mint az eddigi csúcsa 1999-ből.

Ellentétes bevándorláspolitika

Szerdán sajtótájékoztatót tartott Herbert Kickl, aki a sajtó munkatársai előtt elmondta: az iszlamistabarát, antiszemita bűncselekmények Bécs utcáin nem jelenhettek volna meg, ha az osztrák kormányok keményen felléptek volna a illegális bevándorlás ellen. 

A „megbukott menekültpolitika” vezetett ide, ezért szerinte azonnal radikálisan húzni kell egy vonalat, a bevándorlást le kell állítani, 

az FPÖ hatalomra kerülése esetén Ausztriát egy bevándorlásmentes „erőddé” változtatná – közölte Kickl az Euractiv tudósítása szerint.

Mint a pártelnök fogalmazott, az afgán, a szíriai vagy a marokkói helyzetért nem Ausztria felelős, ezért az onnan menekülők elhelyezése sem az ő feladata, hanem az első biztonságos országoké.

Ukrán EU-tagság, covid-vizsgálat

Herbert Kickl megismételte többször hangoztatott nézetét, miszerint 

Ausztriának meg kell vétóznia Ukrajna EU-csatlakozását, 

így ha az FPÖ a jövő évi választások eredményeképpen kormányzati tényező lesz, az így is lesz. Az Euractiv megjegyzi, hogy a szerdán Bécsben járt magyar EU-ügyi miniszter, Bóka János hasonló véleményének adott hangot. 

A közelmúltbeli járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban az FPÖ elnöke megjegyezte: kormányra kerülésük esetén azonnal vizsgálatot fognak indítani az akkori kényszerintézkedések jogosultságáról, az elhibázott politikai döntések szükségességéről.

Koalíciós lehetőségek

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre Kickl elmondta: az osztrák pártpolitikai rendszerben egyetlen koalíciós szövetségesre számíthatnak, amellyel kormányra léphetnének, ez az Osztrák Néppárt (ÖVP). Az FPÖ célja továbbra is az, ami a közelmúltban volt: együttműködni másokkal a marxizmus és a multikulturalizmus erőivel szemben. 

--

Nyitókép: Herbert Kickl FPÖ-elnök egy pártrendezvényen Bécsben 2023. november 4-én   (forrás: Tobias Steinmaurer / APA-PictureDesk via AFP)

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. november 17. 11:01
No persze. Pont mint a salvini, meg a sargentini. Lófasz lesz ott is, itt is.
Pelso j.
2023. november 17. 10:10
Robert- Agysebészek,Energiaellátás ,Szankciók OK. Mindent pont részleteiben ugyancsak vitatott. Valamint, OV kormányzásának ez csupán egy része. Te is írod: A teljesség igénye nélkül. -biztos, hogy itt sok eltérő dologra gondolunk.
ügyvéd
2023. november 17. 08:20
Az a qrva inga. :-) Mindíg visszaleng!!! Hajrá FPÖ!!!
Robert-N
2023. november 17. 07:22
Pelso j. 2023. november 17. 07:10 Tényleg tanulj meg mellébeszélni valamelyest, s sztár lehet itt, a szinteden. OV-t meg a tomi emlegeti már címben, hogy tovább erősítse az alattvalói tudatot. ----- Eklatáns példája vagy az okoskodó hülyének. Nem érted meg ez a pár sort se. Segítek hátha. ------- Nem érdekel, se semmiféle Tomi, se Orbán egy átlag osztrákot, németet, franciát..... Orbánnak annyi a köze, hogy minden problémát előre látott. De megoldani nem tudja, mások baját. A teljesség igénye nélkül. Agysebészek Energiaellátás Szankciók Lásd USA vígan profitál az ukrán balhéból, valahogy EU-nak ez se sikerült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!