Muszlim diákok hekkelik az oktatást Issou-ban, miniszter érkezik, a háttérben paidagógoszok dús fürtje hűs táppénzre tart (olaj, vászon, 60 x 50 cm)

2023. december 13. 06:00

Nem tartják meg óráikat a tanárok. Hogy miért? Mert egész egyszerűen féltik az életüket.

2023. december 13. 06:00
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Nagy volt az elképedés, amikor tavasszal érkezett a hír a távoli Floridából: egyes szülők felháborodottan panaszoltak be egy tanárt, miután a Dávid-szobrot és Vénusz születését mutogatta a hatodikosoknak művészettörténet-órán; „pornográf” tartalmakat, úgymond.

Hogy lehet valaki ennyire műveletlen? – hüledezett akkoriban a magyar közvélemény is,

némi vigaszt találva abban, hogy Budapesttől 8500 kilométerre történt az eset.

Ezt is ajánljuk a témában

Erre múlt csütörtökön fogta magát a jóval közelibb, Szajna menti Issou falu iskolájának egyik tanárnője, és szemléltetésképpen bevitte hatodikos irodalomórájára a manierista Giuseppe Cesari „Diana szarvassá változtatja Actaeont” című képét, rajta öt mezítelen nőalakkal.

Több tanuló azonnal tiltakozni kezdett,

mondván, a festmény sokkoló, a tanárnő pedig nyilvánvalóan rasszista és iszlamofób provokáció céljából mutogat ilyesmiket;

majd egy értesített szülő is vérlázítónak minősítette az esetet, folytatva a hergelést.

Giuseppe Cesari (1568-1640) - Diana szarvassá változtatja Actaeont

Tekintve, hogy a település

mindössze 28 kilométerre fekszik attól az iskolától, ahol három éve lefejezték Samuel Patyt,

a megrémült tanári kar haladéktalanul élt a munkavégzés veszély esetén történő megtagadásához való jogával, így péntektől keddig bezárólag nem volt tanítás.

Az oktatási miniszter hétfőn ellátogatott a helyszínre, és ígéretet tett arra, hogy az érintett diákokkal szemben fegyelmi eljárás indul, az iskola pedig kap egy pedagógiai tanácsadót. Amire a beszámolók szerint szükség is van:

egyes szülők „szisztematikusan megkérdőjelezik a tananyagot és a büntetéseket”,

a mostani eset pedig az utolsó csepp volt a pohárban, miután (a 2022/2023-as tanévben tapasztalt összesen hárommal szemben) csak az elmúlt hónapban nyolc incidens történt az iskolában, az erőszak fokozódása mellett.

A miniszteri látogatás alkalmából tanáruk mellett kiálló iskolások újságíróknak elmondták: „Ez művészet, szóval semmi köze a rasszizmushoz. (…) A régi diákok támogatják a tanárnőt.” Szüleik hozzátették:

Valójában a tanárok már hónapok óta szenvednek.

Kevés a felügyelő, az újonnan idekerült tanulókkal pedig komoly problémák vannak.

Egyidejűleg néhány kilométerrel arrébb

(mármint nem Limay településen, ahol egy 2016-ban elvileg kiutasított, most 26 éves elefántcsontparti férfi becsöngetett egy 65 éves nőhöz és rögtön megerőszakolta, hanem a Szajna túlpartján, Mantes-la-Jolie városában)

két tanár veszélyhelyzetre hivatkozva szintén felfüggesztette egy napra a munkavégzést, miután médiaórán egy gyerekújság híre kapcsán szóba jött a Hamász és Izrael közötti konfliktus, ami egyes szülőket felbőszített.

Ugyanaznap Besançon városában már többedik alkalommal volt munkabeszüntetés: ott októberben egy diák konyhakéssel hadonászott, pár napja pedig csőre töltött pisztolyt találtak egy másiknál.

A középiskolában egyébként már tizenegy tanár van táppénzen;

a biztonságérzet növelése érdekében mindenesetre a bejáratot hamarosan biztonsági berendezésekkel látják el.

(Nyitókép: MTI / Ujvári Sándor)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemeth55
2023. december 26. 00:50
"munkavégzés veszély esetén történő megtagadásához való jogával" Ez meg micsoda hülyeség? Hát már mindenhová muszáj beszúrni ezt a valót meg történőt? Mért nem lehet egyszzerűbben: munkavégzés megtagadásának jogával veszély esetén
kovsa
2023. december 13. 12:37
Nos, nincs már messze az az idő, amikor követelni fogják, hogy az összes köztéri, embert ábrázoló szobrot, emlékművet, templomot díszítő alkotást távolítsanak el, vagy ők verik le. Ők, értsd, muszlim "hazafiak". Fro. már a határán van, felkészül No., Hollandia.
egonsamu
2023. december 13. 11:02
Európa már majdnem elveszett. Legalábbis a Sorosbandák által dominált nyugati része. Sürgösen erös nyugati határzárra lenne szükség a régi "vasfüggöny" mintájára. A déli határon meg végre tartós rendet tenni.
Welszibard
2023. december 13. 11:01
Nagyon szép és művészi ez a manierista stílusú kép, de nem biztos, hogy ezt kellene mutogatni a francia média órákon. A kép erotikus irányultsága egyértelmű, nagy szüksége lehet a művészeti oktatásnak ennek bemutatására a 12 éves tanulók számára? Vagy más is motiválta a kedves tanárt? Más képet nem talált a művészet bemutatására? Mielőtt bárki is prűdnek tartana, mélyedjen el egy kicsit a művészettörténetben: pont a manierizmus, az, amely túlhangsúlyozza az érzéki és fülledt erotikát és ne kerteljünk - eléggé öncélúan. A nietzschei Dionüszoszi szemlélettel szemben ugyanis ott van az Apollói is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!