Zsákszámra szórja a milliárdokat Brüsszel Ukrajnára, már a magyaroknak járó pénzeket is „átcsoportosítanák”

2023. december 22. 10:19

Közben a Politico már Orbánt idézi Brüsszel zsarolása kapcsán.

2023. december 22. 10:19

Amióta kitört az ukrán-orosz háború az Európai Unió hatalmas összegeket különített el Ukrajna számára. A Kiel Institute, egy német gazdasági kutatóintézet adatai szerint az EU 2022 február óta 84 milliárd eurót adott különböző támogatások formájában, és akkor még nem is esett szó a különböző európai országok további támogatásairól.

A Kiel statisztikái alapján a támogatásokra való hajlam 2023 augusztusa és októbere között drámaian lezuhant: 90%-kal kevesebb pénzt ajánlottak fel a nyugati hatalmak Ukrajnának, mint egy évvel korábban. 

Az EU intézmények elsősorban pénzügyi segélyeket adtak, és 

a 84 milliárdból mindössze 5,6 milliárd euró volt a katonai támogatás. 

Ezeken az összegeken túl Németország eddig több, mint 20 milliárd eurót adott a háborúban álló országnak. 

Újabb csomag

Bár az európai gazdaságot megtépázta a Covidra, majd az ukrán-orosz háborúra adott válasz, most mégis újabb hatalmas összeget terveznek adni Kijevnek. 

Az EU ugyanis egy újabb 50 milliárd eurós csomagot szeretne elfogadni, amelyet azonban Magyarország megvétózott. 

Orbán Viktor csütörtökön a a Hír TV-ben elmondta:

 az nem világos, miért kell 50 milliárd euróról négy évre előre dönteni Ukrajna esetében.

A miniszterelnök szerint az is kifogásolható, hogy az EU ezt a támogatást hitelből szeretné finanszírozni – számolt be az Origo. 

Mindeközben Magyarország nem kapta meg a neki járó forrásokat, és így könnyen lehet, hogy a magyarok pénze Ukrajnába kerül – mondta Orbán Viktor. Eddig 10 milliárdot sikerült felszabadítani a Magyarországnak járó 32 milliárdból. 

A kormányfő szólt arról is, hogy a korábban közösen felvett hitelből még egyetlen fillért sem kapott Magyarország, tehát a magyar parlamenti képviselőket nem lehet meggyőzni arról, hogy még egy közös hitelfelvételbe menjen bele az ország.

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy 

az Európai Parlament Soros által irányított emberei folyamatosan zsarolják a Bizottságot, hogy ne adják oda a hazánknak járó 32 milliárd eurót,

mert ezeket át akarják irányítani Ukrajnába, és ugyanezt szeretnék a szerinte Soros által irányított amerikai demokraták is. Egyelőre sikerült ebből 10 milliárdot megszerezni – tette hozzá.  

A Financial Times szerint azon dolgozik az EU, hogy kikerülje Magyarországot és odaadja a pénzt Ukrajnának. Legközelebb február 1-én fog sor kerülni egy rendkívüli találkozóra Brüsszelben, ahol a kérdés újra napirendre fog kerülni. 

Nyitókép: ANATOLII STEPANOV / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 27. 17:07
A magyar pártállam nem EU-konform.
ottoka-0
2023. december 23. 17:07
Brüsszel megőrült! Brüsszel a magyarok pénzét szétszórja..
atti64
2023. december 23. 11:34
HÁBORUS BÜNÖS MIND A KÉT MAJOM A FRONTRA AZÉRT KIHAJTANÁM URSULÁVAL AZ ÉLEN.............
Dorset Naga
2023. december 22. 21:59
Minden Cent csak hosszabbítja annak a szarfészeknek az agóniáját. Pedig lehetett volna Minszk példáját követni, de bedőltek Amerikának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!