„Súlyos következményekkel” fenyegette meg a Nyugatot a Kreml, ha megteszi ezt a lépést

2023. december 23. 08:14

A majd két éve befagyasztott orosz pénzeket most Ukrajnának adnák Bidenék.

2023. december 23. 08:14
null

„Súlyos következményekkel” fenyegette meg Európát és az Egyesült Államokat a Kreml arra az esetre, ha a külföldön tartott orosz vagyontárgyakat az ukrán költségvetés és a háborús erőfeszítések támogatására használják.

Moszkva a válaszlépések körében említette pénzügyi zárlatot és a diplomáciai kapcsolatok megszakítását is kilátásba helyezte.

„Oroszország soha nem fogja békén hagyni azokat, akik ezt megteszik” – jelentette ki pénteken Putyin szóvivője. Dmitrij Peszkov arra az információra reagált, miszerint a Biden-adminisztráció a 300 milliárd dollárnyi meghaladónak vélt orosz központi banki eszközök lefoglalását és Ukrajnának adását tervezi. ( A pénzügyi eszközöket egyébként már a háború kitörése után befagyasztották - a szerk.)

„A vagyonunk törvénytelen elkobzása változatlanul napirenden marad mind Európában, mind Amerikában” – reagált Peszkov azokra a hírekre, miszerint a Biden-kormányzat arra sürgeti az európai országokat, hogy februárra, Oroszország Ukrajna elleni háborújának kétéves évfordulójára készítsenek terveket egy esetleges elkobzásra. „Ez számunkra elfogadhatatlan. Ez potenciálisan rendkívül veszélyes a globális pénzügyi rendszerre” – tette hozzá a szóvivő.

Németországi ügyészek a héten közölték, hogy kérelmezik egy orosz pénzintézet frankfurti bankszámláján lévő több mint 720 millió euró (624 millió font) lefoglalását, ez a hírről beszámoló Guardian szerint 

annak a jele is lehet, hogy az európaiak is készülnek hasonló lépésekre.

Biden pénteken aláírta azt a végrehajtási határozatot is, amely feketelistára teszi azokat a bankokat és más pénzintézeteket, amelyek támogatják az orosz fegyvergyártó iparágakat, annak érdekében, hogy az orosz hadigépezetet megfosszák az olyan kulcsfontosságú alkatrészektől, mint a félvezetők és a szerszámgépek.

Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen azt mondta, hogy az Egyesült Államok „nem fog habozni”, hogy az e felhatalmazás által biztosított új eszközöket használja. Ez hatással lenne a gyémántok és a tengeri ételek orosz exportjára is, amelyeket többnyire Oroszországon kívül dolgoznak fel, teszi hozzá a Guardian.

Nyitókép: Sergey Guneev / Sputnik / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
panyigai péter
2023. december 23. 14:21
Ez fogja aztán igazán felgyorsítani a nyugati bankrendszer térvesztését, a dedollarizációt meg minden ilyesmit, függetlenül attól, hogy az orosz mit lép válaszul, vagy hogy lép-e egyáltalán. Sikkasztásra hajlamos bankba, bankrendszerbe nem szokás pénzt tenni. Ha egy elsőosztályú nagyhatalommal meg lehet tenni, akkor bárkivel meg lehet.
SzkeptiKUSS
2023. december 23. 13:54
Én nem gondolnám, hogy jó üzlet ez a nyugatnak. A Föld 9 %-át kizárják a vérkeringésükből, akkor még ott van Kína. Ezen az egész bulin természetesen India is nyerni akar. Afrikát lassan behálózza Kína. Szóval a saját zsírunkban döglünk meg. Arról nem is beszélve, hogy egy kis plusz kalamajkával egyharmad Afrikát rá lehet szabadítani Európára.
Dixtroy
2023. december 23. 13:17
De hát a szankciók működnek.
templar62
2023. december 23. 12:09
Untergang des Abendlandes .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!